Португалия хвърли бомбата и стана шампион на Европа. Момчетата на Фернандо Сантош сториха това, което по-талантливи преди тях не успяха. С шест хикса в редовното време и само една победа грабнаха трофея. Това е изкуство, което дори италианците не могат да достигнат.

Португалия успя без блясък, направи го с много тактика и огромно сърце. Роналдо не изригна, но вече има това, което Лео Меси няма, а ако държи на думите си, няма и да има. Кристиано стана икона за своите сънародници, защото показа, че е мъж за пример. Роналдо вече е до знаменития Еузебио, а това е подвиг. 

Звездата се контузи и влезе в ролята на втори треньор, за да изгрее звездата на друг. Към 80-та минута на сцената се появи слабо популярният Едерзиньо Антонио Маседо Лопеш, който за кратко наричат Едер. Таранът на Лил препарира французите, а преди великия си гол ги разнасяше из терена като пазарски чанти. Кариерата му до тази паметна за Португалия вечер, бе скромна. Той е играл за отборите на Оливейра, Тоуризенсе, Академика, Брага, Суонзи, за да стигне до Лил, което не е нещо впечатляващо. 

Като млад го наричат Хлапето. Лепват му и прякора Едербайор, заради приликата с Адебайор. Голям талант, който винаги седи в подножието. Едер дочака своя звезден миг. Стана от пейката и „занесе“ купата до ръцете на Кристиано Роналдо.

Като стана въпрос за ръце, трябва да отбележим, че Португалия успя и заради своя вратар. Руи Патрисио отказа французите. Феноменалният му мач ще бъде даван за пример в страната през следващите десетилетия. Вратарят на Спортинг имаше своите верни помощници. Пепе, Жозе Фонте и Уилям Карвальо проведоха тежка битка с мощните французи, която в крайна сметка спечелиха. Седрик и Рафаел са част от откритията на първенството и на финала показаха, че заслужават трансфери в отбори с по-голям рейтинг. 

 Португалия може да не беше най-силният отбор, но си заслужи триумфа. Те бяха най-умни, най-подготвени, най-сърцати и сега се наслаждават на най-сладката страница в своята богата футболна история. Португалия имаше и друг огромен бонус. Те пристигнаха на шампионата с най-добрия треньор! Фернандо Сантош изстиска максимума от своите сърцати момчета, които вече са легенди за своята нация. 

 Купата остана на Иберийския полуостров. Испания я печелеше с класа и финес. Португалия я взе с акъл и сърце. 


Не забравяйте, че може да гласувате в анкетата ни за Гол на дена и да спечелите една от наградите на Ариана