Преди старта на Европейското първенство във Франция тимът на Италия не беше посочван сред фаворитите. Куп специалисти, букмейкъри и фенове отреждаха на тима на Конте ролята на тим, който не може да се пребори за европейската титла.

Самият факт, че "Скуадра адзура" беше и във втора урна на жребия даваше повод за песимистични прогнози, предвид и това, че отборът попадна в тежка компания с Швеция на Златан Ибрахимович, Ирландия (която може да победи всеки, или поне да създаде доста ядове на съперниците си) и Белгия (фаворитът в групата).

Още в първия двубой Конте заложи капана на белгийците и той щракна, 2:0 е отличен резултат след първи двубой, още повече след грешната стъпка на "тре крунур" срещу Ирландия. Италия показа дух, отлична защита и кинжални контраатаки в двубоя срещу Белгия. Влизането в двубоя и като нефаворит също изигра роля и успокои тима. Белгия пропусна шансовете си, защото имаше такива и сега ще се наложи да хвърля всичко в мачовете с Ирландия и Швеция. 

Мястото на Италия на 1/8-финалите вече е сигурно предвид, че и третия тим има големи шансове за продължаване напред, но пътят за момчетата на Конте е ясен и той е преследване на финал и защо не спечелването на трофея.

Ще бъде много важно на кое място ще завърши Италия в крайното класиране, за да стане ясен и пътят към Сен Дени на 10 юли.

Поне едно е ясно след първия двубой на Италия, а то е, че Конте и компания дебнат от засада в очакване на следващите си жертви. Следва Швеция!