Не е лесно да си запален по футбола и сравнително млад англичанин в последната седмица. Първо пенсионерите в родината ти от т.нар „baby boom generation” решават да отнемат бъдещето ти в Обединена Европа и да изхвърлят Великобритания от Европейския съюз. А после за капак следват поредните идиотски подвизи на отбора, който винаги тръгва с голямата кошница за голямо първенство и в последния половин век играчите му се прибират с наведени глави. И който отбор имаш мъката, а не удоволствието, да подкрепяш.

В България фенове на Левски и ЦСКА обичат да си мерят идиотските подвизи в евротурнирите, които особено в последните години им се насъбраха доста. И обичат да се наричат един друг „евроидиоти“. Ако принесем това доста злобничко определение към националните отбори, безспорният фаворит за него ще са именно англичаните.

В последните години поне лично аз не си спомням голям шампионат, за който островитяните да не са тръгнали с голямата кошница за трофея от голямо първенство. Може би само на Европейското през 2008 г. не бяха сред фаворитите, но просто защото не се класираха.

Всеки път местните медии така надуват балона на очакванията, че когато неизбежното през последния половин век се случи и англичаните отпаднат, следват болезнени сълзи на страдание от излъганите за пореден път фенове. И UEFA EURO 2016 не направи изключение. А защо ли трябваше да е именно такова?

От големите форуми, които си спомням и които съм гледал, далеч по-класни отбори на „трите лъва“ са се проваляли по-рано или по-късно в етапите на големите шампионати. Дори Англия на Гари Линекер и Крис Уодъл, после тази на Пол Гаскойн, на Алън Шиърър, на Дейвид Бекъм, на „златното поколение“, част от което бяха и Рио Фърдинанд, и Джон Тери, и Франк Лампард – не успяваха да се преборят за голям трофей. Та Англия на Ерик Дайър, Дани Роуз и Гари Кейхил ли да го стори?

Тъкмо медиите на Острова се бяха поукротили в очакванията си към този отбор след представянето му на Мондиал 2014 в Бразилия и последва квалификационната кампания за настоящото Европейско, в която отборът на Рой Ходжсън постигна пълен актив от победи. Това им трябваше и на вестници, и на фенове, за да повярват отново в трофея. И отново да останат горчиво излъгани в очакванията си впоследствие.

Няма да се спирам на грешките на Рой Ходжсън в мачовете, все пак той е треньорът и той най-добре преценява защо не пуска Джейми Варди титуляр, например. Има си хора, които да оценят работата му по достойнство и например да му предложат нов договор. Ама това май няма да се случи и оценката изглежда ясна.

Въпросът е, че на английската глава се струпа поредното разочарование и ако досега „трите лъва“ отпадаха в здрави битки с германци, бразилци, португалци и т.н., сега се простиха с големите мечти, надиграни от дебютанти на голямо първенство като исландците. Населението на цялата островна държава е колкото един средно голям квартал на Лондон, но вдъхновените северняци с ледено хладнокръвие взеха скалповете на скъпоплатените си опоненти и продължават да мечтаят. Коравите исландци, които вече са най-големите любимци на много неутрални зрители заради хъса и задружността си, заслужават отделен коментар и всички най-големи похвали за играта си.

Най-малкото, защото никой не ги слагаше в сметките и никой не очакваше да вземат дори точка, а те са вече четвъртфиналисти. Мнозина би трябвало да се поучат от тях как се играе за родината. Не само англичаните, но и клетата Петева трупа, която донесе толкова тежък срам на България само преди седмици, че дълго още ще ни държат влага несретните им опити да играят футбол в Япония.

Но да се върнем на Англия. Да, мнозина ще кажат, че падналият не бива да се рита. И англичаните също не го заслужават, най-малкото защото са чуждестранният национален отбор с най-много фенове у нас. Когато обаче твориш чутовни глупости и за пореден път лъжеш доверието на привържениците си, трябва поне да си готов да понесеш недоволството. А пък, кой знае, някой ден и слънцето може отново да изгрее на улицата на изстрадалите запалянковци на Англия. Засега обаче този ден изглежда твърде, твърде далеч. 


Ако искате да подкрепите исландските герои за играта им срещу Англия и попаденията им, можете да го направите в нашата игра UEFA EURO 2016 Гол на деня. В нея две от трите предложения са за "ледените воини". Гласувайте и печелете награди - трима от вас могат да спечелят по 6 кена бира "Ариана".