Прадядо с произход от Нове, провинция Венето, бе достатъчно Едер да получи италиански паспорт и да стане част от „скаудра адзура“. Бразилецът съвсем затвори устата на критикуващите го с гола, който отбеляза във вратата на Швеция, като по този начин класира Италия на осминафиналите на Европейското първенство във Франция и гарантира на тима първото място в групата.

Процесът не беше лесен, а мненията бяха смесени. Роберто Манчини бе категоричен в мнението си, че за нацоналния отбор трябва да играят само италианци. „Те заслужават място в отбора, не някой, който е роден в страната, дори да има италиански корени“, коментира Манчини преди известно време.

В един кратък период Италия събра играчи с подобна съдба – Жоржиньо, Едер, Васкес, а към тях може да прибавим Тиаго Мота, Палета и Пабло Освалдо.

„Аз не съм първият, нито ще съм последният, който включва в националния отбор играчи, които са получили италиански паспорти“, бе категоричен на свой ред Антонио Конте.

Не трябва да се забравя, че Италия спечели Световното първенство през 2006 година с Каморанези в състава си, който бе една от големите звезди на „скаудра адзура“ по това време.

След единадесет години по италианските терени Едер стигна и до националния отбор на Италия, въпреки че е на 29 години. Той има големия шанс да направи нещо велико с Италия на Европейското първенство във Франция и доказа, че е готов да хване своя шанс във всеки един момент, както в двубоя срещу Швеция.

Днес всички съмнения и критики към Едер се превърнаха в хвалби за неговото представяне с италианската фланелка.