Борбата за титлата в холандската Ередивизи достигна своята кулминация. Три кръга преди края лидерите - Аякс и ПСВ Айндховен (по 77 точки), са се залепили един за друг на върха на таблицата и трудно ще пуснат кокала.

За момента по-добрите голови показатели са в полза на 1/2-финалиста в Шампионската лига Аякс.

Любопитна подробност е, че холандската федерация взе решението да измести с две седмици предпоследния 33-ти кръг. Идеята е да се да се помогне на амстердамци, които да не играят на 28-и април (неделя), два дни преди първия полуфинал от Шампионска лига срещу Тотнъм (30 април на „Тотнъм Стейдиъм“).

Това означава, че Аякс ще има седем дни почивка преди първата среща от полуфиналите на Шампионска лига, което е с четири повече от Тотнъм.

Иначе седмица преди двубоя с англичаните, в 32-ия кръг на местния елит, момчетата на Ерик тен Хаг приемат Витес (вторник, 23 април, от 21:45 часа, пряко по MAX Sport 1). Гостите са в борбата за участие на плейоф за влизане в Лига Европа. Тимът е 6-ти (47 т.), но на само 3 точки пред 8-ия Вилем II (44 т.) (между 4-ото и 7-ото място в Ередивизи се играят плейофи за определяне на втория представител на страната в Лига Европа).

В срещата за Аякс участие няма да могат да вземат контузеният Карл Ейтинг и наказаният Клаас Ян Хунтелаар. Под въпрос остава Нусер Мазрауи. Очаква се Тен Хаг да пусне всичките си най-големи звезди срещу Витес, стремейки се към пълния комплект точки на "Йохан Кройф Арена".

11-те ще бъдат съставени от Онана на вратата, Талиафико, Де Лихт, Блинд и Фелтман в защита, и диамант в средата на терена - Шьоне и Де Йонг пред отбраната, и Нерес, Ван де Беек и Зиеш зад изнесения напред Душан Тадич.

В сряда е двубоят на последния НАК Бреда срещу третия Фейнорд (сряда, 24 април, от 21:45 часа, пряко по MAX Sport 1). Тимът от Бреда все още има теоритични шансове за спасение, като три мача преди края е с 22 точки, на 4 зад 17-ия Де Граафшаап (26 т.) и пет зад 16-ия Екселсиор (27 т.) - в зоната на плейофите за оставане.

Фейнорд е 3-ти без възможност да настигне лидерите Аякс и ПСВ. Отборът от "Де Кайп" обаче е само на една победа от това да си осигури директна промоция в турнира Лига Европа.

ПСВ Айндховен гостува на Вилем II в четвъртък (четвъртък , 25 април, от 21:45 часа, пряко по MAX Sport 1) в поредния важен мач за изхода на титлата. Равенството на точки с Аякс предполага влагане на "филипсите" до последна капка живот. 

За Аякс това би била 34-та титла от холандския елит, за ПСВ - 25-а.