Бордът за правилата на на играта към ФИФА (ИФАБ) ще преразгледа тълкуванията за игра с ръка на своя среща на 2 март, за да бъдат намалени т.нар “сиви зони”, обяви техническият директор Дейвид Елъри пред вестник “Таймс”.

ИФАБ вече обсъди този въпрос на своя среща през ноември с постигане на споразумение относно необходимостта от по-точна и подробна формулировка за различните видове тълкувания при играта с ръка.

"Новостите ще изяснят моментите, в които футболистите, ако използват ръцете си, могат да очакват да бъдат наказани. И в какви моменти могат да очакват, че няма да бъдат наказвани”, обясни още Елъри.

Изказването му дойде ден след победата на Манчестър Сити с 3:2 над Шалке 04 в Шампионската лига, когато с помощта на ВАР беше отсъдена дузпа срещу Николас Отаменди, който се опитваше да се измъкне от ситуацията и да дръпне ръката си.

"Това значително ще намали "сивите зони" около играта с ръка. Ние ще определим онези моменти в мача, в които несъзнателният контакт ще бъде санкциониран и кога няма да бъде. Все още чувам, че хората говорят за умишлена игра с ръка и неумишлена. Искам да кажа, че никога не е имало колебания дали умишлената игра с ръка ще се санкционира или не", добави Елъри.