На 66-годишна възраст почина един от най-великите португалски футболисти от 80-те години Фернандо Гомеш. Той си отиде след продължила две години борба с рака на панкреаса.

Тъжната новина беше съобщена най-напред от съотборника му в Порто и в националния отбор на Португалия и партньор в атаката Паоло Футре. Футре написа във фейсбук: "Не искам да повярвам! Моите най-искрени съболезнования на семейството! Завинаги приятел, лидер, брат! Почивай в мир!".

Най-известен става с двете си награди "Златна обувка", която се дава на най-резултатния нападател в Европа. Той печели приза през 1983-а и през 1985-а година. През 1984-а година е част от националния отбор на Португалия, който завършва на 3-о място на Европейското първенство във Франция. Феновете винаги ще си спомнят спиращия дъха полуфинал срещу Франция, който "петлите" печелят с 3:2 след продължения.

Фернандо Гомеш е роден през 1956-а година в Порто и започва да играе футбол в школата на "Драконите", като на 18-годишна възраст дебютира за първия отбор. В кариерата си нападателят играе само за два клуба - Порто и Спортинг. Записва общо 431 мача и 330 гола в португалската Суперлига. За националния отбор на страната си има 47 мача и бележи 13 пъти във вратите на противника, в това число и срещу България в приятелски мач на 5-и септември 1984-а година. Контролната среща на стадиона на Беленензес в Лисабон завършва 1:0 за домакините с този гол.

С Порто пет пъти е шампион на Португалия, четири пъти печели Купата на страната, два пъти е избиран за футболист номер 1. Освен на Евро 84, той играе и на Световното първенство в Мексико през 1986-а.