Идоли на повечето деца са нападателите. Почти всеки месец Лео Меси и Кристиано Роналдо поставят нов рекорд, а дискусията кой от тях е по-добър не спира. Двамата постигнаха забележителни резултати в най-популярната игра, но вина затова имат и класните им съотборници и не на последно място стабилните вратари в Барселона и Реал. Позицията с номер 1 не е от най-привлекателните. Защото рядко ставаш герой, а в повечето случаи дори си големият грешник. Но има и изключения от правилото. И това са футболисти, родени да спасяват дори при невъзможни ситуации. Ето и кои са те в нашата класация:

Започваме със Самир Ханданович. Когато през 2012 година Жулио Сезар напусна Интер след седем сезона на "Джузепе Меаца", никой не очакваше, че "нерадзурите" ще намерят негов достоен заместник веднага. Но се случи точно това. Словенецът пристигна в Италия едва 20-годишен и натрупа солиден опит на Ботуша с екипите на Удинезе, Тревизо, Лацио, Римини и Интер. На два пъти бе избиран за вратар на годината в Серия А. Този сезон Ханданович играе доста добре и въпреки че в последно време Интер намали оборотите, все още има шансове да финишира в топ 3 за първи път в последните седем години. 

Следващият в класацията е Марк Андре Тер Стеген. Германецът търпеливо изчака своя момент, за да се превърне в лидер в Барселона и да измести от сърцата на привържениците Виктор Валдес. Европейският шампион с Германия до 17 години записа требъл още в първия си сезон на "Камп Ноу". Въпреки че не игра в Ла Лига, където титуляр бе Клаудио Браво. Сигурните му намеси донесоха в Каталуния другите две отличия в Шампионската лига и в Купата на краля. Трофеите му с екипа на каталунците вече са девет на брой. Това лято завоюва и Купата на Конфедерациите с Германия. А през тази кампания пази стабилно и неслучайно Барса е един от най-силно представящите се отбори в момента.

Продължаваме с Давид Де Хеа. Испанецът прави чудеса под рамката на Манчестър Юнайтед. Казват, че зад израстването му стои специална диета, стотици часове работа във фитнес залата и баща му Хосе, който като бивш вратар на Хетафе му дава първите уроци във футбола. С Испания стъпва три пъти на европейския връх - веднъж със селекцията  до 17 години и два пъти с тази до 21. Прави име в отбора, който подкрепя още като дете - Атлетико (Мадрид). След триумф в Лига Европа и Суперкупата на Стария континент стана най-скъпият вратар по това време в английския футбол, подписвайки с Манчестър Юнайтед. Феновете го сравняват с Едвин ван дер Сар, наричайки го Ван дер Хеа, а идол на испанеца винаги е бил друга легенда на „червените дяволи“ - Петер Шмайхел. Де Хеа хвана края на кариерата на великия сър Алекс Фъргюсън, който с поредния си блестящ ход осигури силен вратар на Юнайтед за години напред.

Малцина знаят какво е да играеш в най-титулувания клуб за всички времена и да си част от един от най-успешните периоди в клубната история. Това обаче е добре известно на Кейлор Навас, вратарят на Реал Мадрид. Костариканецът успя да замести неповторимия Икер Касияс. Навас спечели редица трофеи през отминаваща си година, а перлата в короната е триумфът в Шампионската лига за втори пореден сезон. Класата си доказа и на последното Световно първенство в Бразилия. Там той опази вратата си суха срещу Италия и Англия, а Коста Рика изхвърли футболните сили от шампионата още в груповата фаза. Навас и съотборниците му стигнаха до четвъртфиналите - най-доброто представяне в цялата история на централноамериканската страна. 

Следващият в списъка е Уго Лорис. Французинът е не само силен футболист, но и голям лидер. За това говори фактът, че е капитан както на клубния си тим Тотнъм, така и на националния отбор. Той е от изключително рядката порода играчи, станали големи футболисти, произхождайки от богата фамилия. В семейство на адвокат и банкер Лорис не спира да следва футболната мечта и вече си е извоювал място сред най-добрите на своя пост в света. 

Изглежда в Словения са намерили точната рецепта за създаването на топ вратари. Освен споменатия Ханданович, страната се радва и на Ян Облак. Той е само на 24 години, а играе сякаш има стотици мачове зад гърба си. Страхотен требъл с Бенфика му осигури  трансфер в Атлетико, където пази на висота. Голямата му болка е, че няма международен триумф след два загубени финала - в Лига Европа и в Шампионската лига. 

В топ 3 влиза Тибо Куртоа. Още един вратар, който разви качествата си при Диего Симеоне в Атлетико, където спечели четири трофея и игра финал в Шампионската лига. Сега белгиецът е несменяем титуляр в Челси. В последния шампионски сезон на "сините" от Лондон той допусна само 28 гола, а в 16 срещи отрази всички удари към вратата си. Английският тим не иска да се разделя с Куртоа, но едва ли белгиецът ще остане в Челси и след края на договора си, който изтича през 2019-а. Причината е семейството му, което се е установило в Мадрид и звездата предпочита да се завърне в Примера дивисион. 

Каквото и да се каже за Джанлуиджи Буфон, ще бъде малко. През далечната 2001 година Ювентус плати на Парма умопомрачителните 52 милиона евро. В последствие това се оказа една от най-добрите сделки в историята на футбола. И до днес Буфон е най-скъпият вратар за всички времена, а за някои и най-добрият. Държи десетки рекорди. В кариерата си има над 1000 мача. Световният шампион на Мондиал 2006 е превърнал в реалност много свои мечти, с изключение на една - да триумфира в Шампионската лига. Но след три загубени финала Джиджи все още има надежда, защото Юве е сред четвъртфиналистите.

Време е и за лидера в класацията. Това е Мануел Нойер. В момента титулярният вратар на Байерн и Германия се възстановява от контузия и феновете с нетърпение очакват завръщането му на терена. Нойер е триумфирал във всички възможни турнири с баварците. С Германия стъпи на световния връх на последния планетарен шампионат. Той е и последният вратар, избран в тройката за „Златната топка“. През 2014-а бе изпреварен единствено от феномените Меси и Роналдо. Прякорът му е Стената, а може би думите на Буфон за него са най-точни – „Най-добрият вратар на модерната епоха“.