В понеделник вечер в Лондон бяха обявени имената на най-добрите играчи в анкетата на ФИФА за 2018 година. Очаквано или не за номер 1 за 2018 година бе избран хърватският национал Лука Модрич, който записа страхотни успехи както на клубно, така и национално ниво.

Хърватинът изпревари в анкетата съотборника си Кристиано Роналдо и нападателя на Ливърпул Мохамед Салах.

Призът за най-добър треньор пък отиде в селекционера на Франция Дидие Дешан, който изведе „петлите“ до титлата на Мондиал 2018.

 

 

Церемонията започна с връчването на една нетрадиционна награда, която водещият нарече „Най-добър новобранец“ за 2018 година. На шега или не, организаторите отдадоха значение на дебютиралата на Мондиал 2018 система за видеоповторения VAR, чрез която бяха взети някои важни решения по време на Световното в Русия.

Gulliver/GettyImages
51 снимки

Церемонията продължи с присъждането на наградата „Ференц Пушкаш“, която се присъжда на футболиста, отбелязал най-красивия гол през 2018 година, а победителят се определя изцяло след гласуване на феновете.

Отличието бе присъдено на голямата звезда на Ливърпул Мохамед Салах за попадението му във вратата на Евертън в дербито на Мърсисайд.

„Не знам какво да кажа. Много съм щастлив и горд. Благодаря на всички, които са гласували за мен. Надявам се и на друга награда тази вечер“, сподели Мохамед Салах.

 

 

Награждаването на най-добрите продължи с присъждането на приза за Треньор номер за 2018. Очаквано призът бе връчен на Дидие Дешан, който успя да изведе родината си Франция до титлата от Мондиал 2018. Конкуренти на Дидие Дешан за приза бяха сънародникът му Зинедин Зидан и селекционера на Хърватия Златко Далич. Под ръководството на Дидие Дешан Франция спечели втората си световна титла в своята история.

 

 

Призът за „Най-добър вратар“ за 2018 отиде в ръцете на Тибо Куртоа от Челси и Реал Мадрид. Бившият вратар на Челси се наслади на солиден сезон с екипа на националния тим, с който достигна до бронзовите медали на Мондиал 2018, а също така и реализира трансфер в 13-кратния европейски шампион през това лято. Куртоа спечели приза, след като надви Каспер Шмайхел и Юго Лорис, с които се надпреварваше в една лига до края на миналия шампионат.

 

 

Победителите до този момент на церемонията:

 

 

За най-добрър при треньорите при жените бе избран друг французин – наставникът на женския тим на Лион Рейналд Педрос. За „Най-добри фенове“ пък бяха провъзгласени тези на националния тим на Перу. Цели 40 000 привърженици пътуваха повече от 14 000 км, за да подкрепят своя тим на Мондиал 2018 в Русия, което бе първото участие на Перу на световни финали от 36 години.

В идеалната единайсеторка на FIFPro пък попаднаха цели петима играчи на Реал Мадрид. Ето и най-добрите играчи според всички гласували в анкетата на Асоциацията на професионалните футболисти.

Идеалният отбор на FIFPro: Давид де Хеа (Ман Юн) - Дани Алвес (ПСЖ), Рафаел Варан (Реал М), Серхио Рамос (Реал М), Марсело (Реал М) – Лука Модрич (Реал М), Н‘голо Канте (Челси) – Еден Азар (Челси), Лионел Меси (Барселона), Килиан Мбапе (ПСЖ) – Кристиано Роналдо (Реал М).

Гвоздеят на вечерта бе определянето на Играч номер 1 за 2018 година. Големият фаворит Лука Модрич очаквано получи най-много гласове в анкетата на ФИФА и бе избран за Футболист на ФИФА за годината. Той се пребори с конкуренцията на Мохамед Салах от Ливърпул и съотборника си Кристиано Роналдо.