Селекционерът на Бразилия Доривал Жуниор похвали уменията на Винисиус на терена, след като нападателят на Реал Мадрид изведе Бразилия до победа с 4:1 на Копа Америка над Парагвай.

„Винисиус изигра много важна роля. Той изигра почти перфектен мач, създаде много добри ситуации и реализира. Беше динамичен, много ефективен, прав и директен. Той взаимодейства отлично с колегите си, има страхотен капацитет“, заяви Доривал.

Бразилия следва да се изправи срещу лидера в групата си Колумбия в Калифорния във вторник, където равенството би било достатъчно, за да осигури класиране за четвъртфиналите.

Колумбия е в серия от 25 мача без загуба и победи Бразилия с 2:1 в квалификация за Световното първенство през 2026 г. през ноември.

„Мисля, че ще имаме мач на много високо ниво, с играчи, които се познават, които обикновено играят един срещу друг. Това са различни отбори, които преминават през различни моменти, но не се съмнявам, че Бразилия ще се представи на най-високо ниво и очаквам, че ще бъде по-добре от тези два първи мача“, каза Доривал.

На емоционална пресконференция бразилският треньор с насълзени очи говори надълго и нашироко за своя чичо и бивш национал Дуду, който почина на 84 години в петък вечерта.

„Дуду беше ориентир за мен като играч, като треньор, но особено като човешко същество.

Той винаги се тревожеше за всички останали, освен за себе си. Той беше модел за подражание за мен, винаги съм искал да следвам стъпките му. За мен той означава много, в допълнение към невероятната история, която имаше.

Мисля, че никога не съм срещал някой като него. Той беше вторият баща за мен, напътстваше ме във всеки момент от живота ми“, разказа Доривал.