Шахтьор Донецк нанесе звучен шамар на Реал Мадрид, побеждавайки го с 3:2 в първи мач от Група B на Шампионската лига. Украинският тим не можеше да разчита на десет от титулярите си, след като тимът бе повален от коронавируса и голяма част от футболистите, които се появиха на "Алфредо Ди Стефано" направиха своя дебют. Гостите шокираха домакините в средата на първото полувреме, когато Тете откри резултата. Минути по-късно Рафаел Варан си вкара нелеп автогол, удвоявайки преднината на украинския тим. В заключителните минути на първото полувреме Соломон покачи преднината на Шахтьор от три гола. В началото на второто полувреме Лука Модрич върна едно попадение за Кралския клуб след страхотно изпълнение от дистанция. Малко след това появилият се от резервната скамейка Винисиус намали разликата само на едно попадение, но до повече не се стигна.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

Кралският клуб стартира по-агресивно срещата и още в 5-ата минута Маркос Асенсио се оказа на добра стрелкова позиция. Испанецът стреля към вратата на гостите, но Анатолий Трубин отрази изстрелът.

В 14-ата минута се откри отлична възможност пред гостите за откриване на резултата. Марлос бе изведен отлично зад гърба на защитата на домакините. Украинският национал напредна и стреля в средата на вратата, но Тибо Куртоа се намеси решително.

Въпреки по-агресивният стил на домакините, Шахтьор показа самочувствие и на няколко пъти задържа в по-продължителен период топката. Реал Мадрид опита да застраши вратата на украинците с редица центрирания, но защитата в оранжево се справи с вещина.

Двата отбора предложиха бързо темпо, но трудно се стигаше до чисти голови положения.

В 29-ата минута Шахтьор Донецк откри резултата. Виктор Корнийенко проби по левия фланг, след което налвезе в наказателното поле и падайки на земята продължи към Тете, който хладнокръвно реализира в долния десен ъгъл на Тибо Куртоа.

Реал Мадрид опита веднага да отговори на предизвикателството, но Лука Йович не успя да се възползва от добро центриране на Лука Модрич и стреля слабо в ръцете на Трубин.

В 33-ата минута Тете проби отляво и стреля към далечния ъгъл, след което последва реакция на Тибо Куртоа, но при опита си да изчисти топката Рафаел Варан си вкара нелеп автогол.

В 42-ата минута Шахтьор шокира за трети път Реал Мадрид. Гостите организираха отлична атака. Тете подаде технично с пета на границата на наказателното поле към Соломон. Халфът напредна и с изстрел в долния десен ъгъл реализира. 

На почивката треньорът на Реал Мадрид Зинедин Зидан включи в игра Карим Бензема, който да засили нападателната мощ на мадридчани. Още в първата минута на втората част именно французинът получи добра възможност, но топката му бе избита. 

В 49-ата минута Маркос Асенсио отправи плътен изстрел от дистанция, който попадна в средта на вратата на Анатолий Трубин боксира в ъглов удар.

В 54-ата минута масираният натиск на Реал Мадрид даде резултат. Лука Модрич реализира великолепен гол, след като изстреля мощен удар от дъгата на наказателното поле и топката влетя в горния ляв ъгъл.

Минута след попадението Шахтьор имаше отличната възможност отново да поведе с три гола. Корнийенко проби по левия фланг и подаде около точката на дузпата, където Дентиньо стреля, но топката профуча покрай левия страничен стълб.

В 58-ата минута секунди след като се появи на терена Винисиус слаломира през двама от Шахтьор и с премерен удар в долния десен ъгъл реализира. Попадението на атакуващия футболист се превърна в най-бързо отбелязаното от резерва, след като футболистът на Реал Мадрид се разписа след едва 14 секунди на терена.

Три минути след гола Реал Мадрид получи нова отлична възможност. Винисиус определено раздвижи играта на "белите" в предни позиции. Бразилецът проби в наказателното поле, след което Карим Бензема овладя на метри от вратата на гостите, но изстрелът му от малък ъгъл бе отразен от Трубин.

В 64-ата минута Шахтьор можеше за четвърти път да шокира домакините. Тете бе изведен зад гърба на защитата. Бразилецът напредна, но се забави и стреля в тялото на излезлият да го пресира Тибо Куртоа.

Реал Мадрид пренесе играта изцяло в половината на Шахтьор, а посетепенно украинският тим загуби от свежестта си, което бе нормално, след като тимът бе сериозно ударен от коронавируса.

В 78-ата минута Винисиус центрира на задната греда, където Менди стреля с глава, но топката срещна тялото на Корнийенко и излезе в ъглов удар.

В 84-ата минута Маркос Асенсио елегантно центрира в наказателното поле на Шахтьор, Марсело се размина с топката, след което кълбото срещна тялото, а след това и ръката на Кочолава и домакините поискаха дузпа, но главният съдия Сърджан Йованович бе категоричен, че няма да има наказателен изстрел.

Дълбоко в добавеното време Реал Мадрид изравни. Винисиус подаде около дъгата на наказателното поле към Феде Валверде, който нанесе плътен изстрел, който премина през куп от играчи и влетя в мрежата зад Трубин. Но в ситуацията Винисиус бе точно пред вратаря на Шахтьор и след преглеждане с ВАР Сърджан Йованович вдигна високо ръката си и отсъди засада. Това бе и последното действие в двубоя и Шахтьор постигна исторически успех.


РЕАЛ М - ШАХТЬОР Д 2:3

0:1 Тете 29'

0:2 Варан 33'-авт.

0:3 Соломон 42'

1:3 Модрич 54'

2:3 Винисиус 58'

РЕАЛ МАДРИД: Куртоа, Менди, Милитао, Варан, Марсело, Модрич, Валверде, Каземиро, Асенсио, Родриго, Йович.

Резерви: Лунин, Алтубе, Начо, Кроос, Иско, Васкес, Винисиус, Бензема.

Треньор: Зинедин Зидан

ШАХТЬОР ДОНЕЦК: Трубин, Додо, Кочолава, Маркос, Дентиньо, Марлош, Тете, Корнийенко, Соломон, Майкон, Бондар.

Резерви: Пятов, Шевченко, Мампаси, Витао, Циприано, Судаков, Шостак, Виуник, Хончарук.

Треньор: Луис Кастро

Главен съдия: Сърджан Йованович (Сърбия)

Стадион: "Алфредо Ди Стефано", Мадрид