Националният отбор на Испания се класира на 1/2-финалите на олимпийския турнир по футбол в Токио. "Ла Фурия" победиха с 4:2 тима на Кот д'Ивоар след продължения в първия четвърфинал от надпреварата. Ерик Баи откри резултата в 10-ата, но Дани Олмо изравни в 30-ата минута.

Gulliver/GettyImages
75 снимки

В края на редовното време настъпи и истинската драма. Макс Градел отново даде аванс на "слоновете" в добавеното време на втората част, но секунди преди края Рафа Мир изравни за "Ла фурия". Микел Оярсабал донесе пълния обрат за европейците в 98-ата минута от дузпа, а до края Испания реши всичко с нови два гола на Мир в 117-ата и в 121-ата минута, с което той записа и хеттрик.

Бившият европейски и световен шампион трябваше здраво да се потруди за успеха, въпреки че имаше превес през по-голямата част от срещата. "Слоновете" обаче показаха добра игра в редовното време и бяха на секунди от това да поднесат голямата изнанада. Изравнителният гол на Мир обаче срази психически африканците, които допуснаха нови три попадения в продълженията, с което Испания си реши двубоя. 

По този начин възпитаниците на Хосе Луис Де Ла Фуенте ще срещнат на 1/2-финалите победителя от срещата между Япония и Нова Зеландия.   


Срещата започна равностойно, като първата ситуация дойде в петата минута, когато Микел Мерино овладя едно подаване пред наказателното поле и шутира, но високо над гредата.

Три минути по-късно и африканците имаха положение, като Куаси Ебуе отпарви опасен удар от дистанция, като топката летеше опасно под гредата, но вратарят Унай Симон изби в ъглов удар.

Точно тогава обаче защитникът на Барселона Оскар Мингеса получи травма и беше заменен принудително от Хесус Вайехо.

Изпълнението на корнера се забави и той беше изпълнен в 10-ата минута, когато Кот д’Ивоар успя да поведе в резултата. Макс Градел центрира в наказателното поле, където Ерик Баи съумя да се измъкне от опеката си и да отиграе топката с тяло, след което тя попадна във вратата на Симон – 0:1.     

В 23-ата минута Шейх Тимит шутра силно извън наказателното поле, но в ръцете на стража на Испания.

Сякаш от нищото обаче "Ла Фурия" успя да изравни след половин час игра. Микел Мерино центрира към далечната гледа, където Уилфред Синго сбърка фатално, като опита да върне топката с гърди към своя вратар, но вместо това асистира за Дани Олмо, който с едно докосване успя да прати кълбото в мрежата за 1:1.

Пет минути след това Кот д'Ивоар можеше отново да поведе в резултата, след като Синго центрира отдясно в наказателното поле на Испания, а там Юсуф Дао успя да нанесе много коварен удар, но отново Симон показа класа и изби над гредата.

В 43-ата минута испанците стигнаха до второ попадение, което обаче беше отменено след намеса на системата ВАР. Хуан Миранда бе изведен отлично по левия фланг и центрира в наказателното поле, където Микел Оярсабал засече топката във вратата на "слоновете". Повторенията обаче показаха, че нападателят на Реал Сосиедад е бил зад линията на топката в момента на подаването към него и закономерно попадението беше отменено.    

Втората част започна с шанс за Испания. В 49-ата минута непокритият Дани Олмо бе намерен в наказателното поле с подаване отдясно, но футболистът на РБ Лайпциг прати топката над вратата на африканците.  

В 55-ата минута "слоновете" сбъркаха при изнаснето на топката, което позволи на Микел Мерино да отнеме, след което стреля отлично извън наказателното поле, но топката се отби от напречната греда на "замръзналия" на място Ира Елизер Тапе.

Последваха по една смяна и за двата отбора. Амад Диало се появи в игра за африканския тим, докато за "Ла Фурия" се включи Брайън Хил, който замени Марко Асенсино.

В следващите минути испанците владееха повече топката и контролираха темпото, но опасности пред вратата на Кот д'Ивоар липсваха. 

Минута преди края на редовното време Олмо изведе отдясно в наказателното поле Оярсабал, който стреля към близкия ъгъл, но вратарят на "слоновете" спаси.

Когато всички вече очакваха продълженията, Кот д'Ивоар посече испанците. В първата минута от добавеното време Куаси Ебуе намери отляво в наказателното поле Макс Градел, който шутира отлично по диагонала и прати топката във вратата на невярващия Симон за 1:2.

Това обаче не беше всичко в редовното време. Три минути по-късно Испания съумяха да изравнят след невероятна грешка в отбраната на африканците. Топката беше центрирана в наказателното поле, където Ебуе игра с глава, но не успя да изчисти топката. След тов трима полеви играчи и вратарят на Кот д'Ивоар останаха на място неориентирани, което позволи на резервата Рафа Мир да отмъкне топката и отблизо прониза Тапе за 2:2. Така се стигна и до продълженията.

Испанците натиснаха в продълженията и успяха да стигнат до пълния обрат в 98-ата минута. Тогава топката бе центрирана от корнер в наказателното поле, където Ерик Баи игра с ръка, а в същото време и попречи на Пау Торес да стреля. Ситуацията беше разгледана със системата ВАР и съдията посочи бялата точка. Зад топката застана Оярсабал, който бе безпогрешен - 3:2.

Темпото на игра падна драстично в следващите минути, но "Ла фурия" продължи да има контрол върху събитията. 

В 111-ата минута те имаха два отлични шанса в рамките на секунди да решат окончателно двубоя. Рафа Мир проби отляво, влезе в наказателното поле и шутира към далечния ъгъл, но вратарят на африканците спаси. Топката обаче попадна в Оярсабал, който нанасе удар от границата на наказателното поле, но над вратата. 

Изтощението в тима на "слоновете" беше очевадно, а това се възползваха испанците, които решиха всичко в 117-ата минута. Дани Олмо получи в половината на Кот д'Ивоар и спечели доста пространство, след което пусн пас за Рафа Мир отдясно в пеналтерията. Нападателят на Уулвърхемптън навлезе добре и с чудесен удар под плонжа на вратаря намери далечния ъгъл за 4:2. 

Испания обаче не спря дотук и успя да стигне до едно финално попадение в 121-ата минута. Олмо изведе отлично Оярсабал отдясно в наказателното поле, а звездата на Реал Соседад комбинира с непокрития Мир, който шутира по тревата и отбеляза за крайното 5:2. По този начин напасателят на Уулвс записа и своя хеттрик, а "Ла Фурия" ще играе на 1/2-финал в Токио. 


FT | ИСПАНИЯ – КОТ Д’ИВОАР 5:2

0:1 Ерик Баи 10'

1:1 Дани Олмо 30'

1:2 Макс Градел 90+1'

2:2 Рафа Мир 90+4'

3:2 Микел Оярсабал (дузпа) 98'

4:2 Рафа Мир 117'

5:2 Рафа Мир 120+1'

Стартови състави на двата отбора:

ИСПАНИЯ (4-3-3): 1. Унай Симон – 2. Оскар Мингеса, 12. Ерик Гарсия, 4. Пау Торес, 20. Хуан Миранда – 8. Микел Мерино (к), 6. Мартин Зубименди, 16. Педри – 7. Марко Асенсио, 11. Микел Оярсабал, 19. Дани Олмо

Селекционер: Хосе Луис Де Ла Фуенте

КОТ Д’ИВОАР (4-4-2): 16. Ира Елизер Тапе – 5. Исмаел Диало, 4. Куадио Дабила, 3. Ерик Баи, 6. Уилфред Синго – 15. Макс Градел (к), 8 Франк Кесие, 12. Куаси Ебуе, 18. Шейх Тимите – 9. Юсуф Дао, 11. Кристиан Куаме

Селекционер: Суалихо Айдара


Главен съдия: Хесус Валенсуела, Венецуела

Стадион: „Мияги Стейдиъм“, Рифу, Япония