Парана достигна своя връх след едва 17 години от съществуването си. Равенството 0:0 със Сао Пауло осигури петото място на отбора в крайното класиране на бразилския шампионат през 2006 година, а това гарантира участие на отбора в Копа Либертадорес за първи път в неговата история.

Това е голяма стъпка за всеки бразилски отбор, но бе гигантска за един тим от Парана, чийто връх дотогава бяха две титли от Серия Б и седем щатски трофея завоювани от 1991 до 2006 година.

Човекът, който бе в основата на успеха на Парана бе Кайо Жуниор, който е трикратен шампион на Гаучао с Гремио и щатски първенец с Интернасионал като футболист. След триумфът му като футболист, той бе призван да успее и като треньор.

Но Жуниор успя да напише няколко кратки глави в своята приказка. На 51-годишна възраст той и неговите футболисти не получиха шанса да напишат заключението. Жуниор с по-голямата част от неговите футболисти от отбора на Шапекоензе, намериха своята смърт в трагичната самолетна катастрофа в която загинаха 71 души, а шестима оцеляха. Все пак, това, което е сигурно, е, че главите, които той написа ще останат завинаги в историята на бразилския футбол.

Кайо Жуниор, на 41 години през 2006 година, не поднови договора си с Парана и следователно не води отбора в Копа Либертадорес (тимът отпадна на четвъртфиналите от Либертад). Вместо това той стана треньор на Палмейрас.

След това Жуниор продължава да работи последователно в отборите на Гояс, Фламенго, Ботафого, Гремио, Байя, Витория и Крисиума.

Смята се, че най-големите фигури в бразилския футбол имат една и съща съдба и тя е те да блестят в чужбина, а Жуниор е доказателство за това. В Катар той стана шампион с Ал-Гарафа през сезон 2009/10 и печели Купата Шейх Тамим и Купата на катарските звезди през 2009 година. След това той печели Купата на президента в ОАЕ с отбора на Ал Джазира през 2012 година и Купата на Арабския залив с Ал-Шабааб през сезон 2014/15.

След повече от 10 години, в които той постига сериозни успехи като треньор, Жуниор отново влиза в заглавията, когато е поканен да поеме Шапекоензе през 2016 година и да смени Гути Ферейра, който е изпратен в Байя. Нова приказка е на път да бъде написана.

Жуниор продължава впечатляващия процес с Шапекоензе и изведе отбора до нови нива. В третата си година сред елита на бразилския футбол - Шапекоензе е основан през 1973 г. - клубът от Санта Катарина, който е 15-ти в бразилската Серия А през 2014 г. И 14-ти през 2015 г., завършва девети в безупречен сезон в първа дивизия.

Шапекоензе пише своята история побеждавайки Хуниор де Баранкия, Индепендиенте и Сан Лоренсо, за да стигне до финала за Купа Судамерикана. За първи път отбор от бразилския щат Санта Катарина достига до финал на международен турнир. Шапекоензе елиминира големи шампиони на Копа Либертадорес, за да стигне до финала на Купа Судамерикана. Отборът направи полет, който завинаги остава в историята на световния футбол.

ESPN Brasil

Още за трагедията на Шапекоензе:

Телевизия отдаде почит на Шапекоензе с 90 минути тишина
Фенове призоваха: Искаме Роналдиньо в Шапекоензе
Арсенал и Саутхемптън почетоха загиналите в самолетната катастрофа
Изключително: В деня на финала изпратиха Шапекоензе като шампион
Затрогващ жест: Кавани посвети гол на Шапекоензе