Величието Аякс отново припомни за класата си по европейските терени. След 21 години затишие, грандът от Амстердам отново е на финал в европейски клубен турнир. 

Макар и във втората по сила континентална надпревара Лига Европа, холандският тим ще има възможността да прибави ново отличие към богатата си на такива витрина, след като отстрани Олимпик Лион на полуфиналите, въпреки че падна с 1:3. 

Младите надежди на Аякс показаха типичната за възрастта си непостоянност и трепериха много, но устискаха мястото си във финала. Мнозина очакваха след победата с 4:1 на "Амстердам Арена" преди седмица и феноменалния футбол тогава те да нямат проблем с класирането си.

Особено като се има предвид, че и на реванша поведоха рано. Но допуснаха две попадения точно преди почивката, а в края на мача и още едно и всичко висеше на косъм. Пет минути преди края и Ник Виргевер от Аякс беше изгонен, за да е пълна драмата, но феноменалният обрат така и не се случи. 

А началото на мача не предвещаваше такъв развой. Аякс показваше прекрасната игра, която носеше наслада на окото и в първия двубой. Контрите на холандците носеха опасност с всяко едно докосване, а пропуските бяха просто невероятни. 

В 14-та минута Амин Юнес се оказа на близка дистанция от вратата на чиста позиция, но стреля над вратата. Хаким Зиех сновеше по фланга и вещаеше главоболия за противниковата отбрана с всеки пробив, но гол така и не падаше. В 24-та минута той се озова сам срещу вратаря Антони Лопеш, но стреля в него и пропиля шанса. 

Тези опасности нямаше как да не доведат до попадение в мрежата на французите. В 27-та минута при подобна ситуация сам срещу Лопеш се озова Каспер Долберг и той този път не сбърка с техничен удар покрай стража. 

В тези минути не се виждаше как французите ще върнат интригата. Те атакуваха, но твърде хаотично и чистите ситуации пред вратата на гостите се брояха на пръстите на едната ръка. И беше така, докато не бяха поканени от съперника си в наказателното му поле. 

Сякаш от нищото се стигна до дузпа в полза на Лион в 45-та минута. Тогава Матайс де Лихт събори противник в наказателното си поле и нарушението беше безспорно. От 11-те метра Александър Лаказет се разписа и даде надежди на домакинските фенове. 

И само минута по-късно развоят се преобърна тотално и Лион стигна до изключително важното попадение за 2:1. Пак Лаказет беше точен, след като получи топката на празна врата от Набил Фекир след уникална грешка в защитата на Аякс. 

И така, сякаш наистина от нищо, французите дръпнаха в резултата и надеждите им се съживиха в най-пълна степен. Феноменалният обрат чукаше на вратата и цяла втора част холандците бяха бледа сянка на прекрасното футболно лице, което показваха досега. 

В началото на втората част Муктар Диакаби пропусна за Лион, а с пропилени възможности се отличиха още Набил Фекир и Максуел Корне. В интерес на истината, Аякс имаше своите шансове да убие интригата, но ги изтърва с лека ръка. 

В 64-та минута Дейвинсон Санчес можеше да изравни и да потопи в мъка целия стадион, но ударът му беше отразен от Лопеш. След това се заредиха положенията пред вратата на гостите в този мач, в който защитната игра беше натикана в ъгъла и тотално забравена. 

Набил Фекир и Мачей Ребус пропиляха страхотни шансове сами срещу вратаря, който показа страхотна класа и изби всички удари към него. Всичко можеше да свърши в 79-та минута, когато изстрел на Дони ван де Беек срещна гредата. И след като това не влезе, дойде трилърът по Хичкок. 

В 81-та минута Лион направи 3:1 и стадионът щеше да се срути. Рашид Гезал с глава прониза мрежата и всъщност мачът сякаш тепърва започваше откъм интрига. Краката на младите играчи на Аякс се схващаха, те правеха глупави нарушения, нашариха се с картони. 

И за капак на всичко това, останаха само десетима на терена в 85-та минута, когато за втори жълт картон беше изгонен Ник Вирвегер за глупав фаул пред наказателното си поле. Но от него не последва гол. 

Обръчът пред вратата на Аякс обаче се стягаше все повече и по всичко изглеждаше, че ще се скъса всеки момент. Положенията пред вратата на холандците не секваха. Лаказет стреля над вратата от чиста позиция, Максуел Корне пък от вратарското поле прати топката буквално на 10 сантиметра от дясната греда. 

До края Лион бясно атакуваше, а Аякс хаотично се защитаваше. Играчите на гостите падаха по земята, въздухът им свърши, но в крайна сметка устискаха опълченски и накрая паднаха без грам сили на терена, щастливи от крайната развръзка. 

Така колосът от Холандия стигна до първия си финал в Европа от 1996 г. насам, когато загуби спора за трофея в Шампионската лига от Ювентус. Сега ще има шанса да се реваншира с титла от Лига Европа срещу Манчестър Юнайтед.