Шест години поред и сега – пак! Седем кръга преди края – осем точки преднина. Отново за Гуанджоу! Въпреки колебливото начало през пролетта, лятото бе особено сполучливо за китайския футболен гранд и ето – поредната титла се вижда на хоризонта.

Някой трябва да дръпне спусъка, някой трябва съвсем като за последно да направи опит да спре валяка от Гуанджоу. След паузата, поредния кръг на китайската Суперлига стартира с петъчното предложение в ефира на Mtel Sport 2. От 14.35 Евъргранде посреща Чанчун Ятай. Е, може би не точно този тим е „Онзи“, който би спрял лидера и който би направил последен, отчаян опит да върне интригата за титлата. Но понякога именно „тихите води“ са най-дълбоки, дори и във футбола и защо не – след като редица далеч по именити тимове не успяха да сторят това, да се падне честта именно на Чанчун. Евъргранде обаче има един-единствен хикс в домакинските си мачове през целия сезон. И той – колко да е домакински, все пак е отчетен при дербито срещу градския съперник. Притеснява ли факта, че гостите от Ятай сякаш няма за какво да играят до края на първенството? Няма как да изпаднат, няма как да се качат кой знае и колко нагоре в таблицата. Тогава – защо не? Често тимове, освободени от всякакво напрежение и буквално доиграващи даден турнир или шампионат, слагат прът в колелото на фаворитите. Разбира се, трябва да се приеме фактът, че и самия Гуанджоу съвсем спокойно може да си позволи издънка, от какъвто и да е характер – хикс, загуба, защо не и поредни и пак в крайна сметка да триумфира. Но при всички положение подобен развой точно сега – в тези идващи 2-3 кръга би повдигнал финално интригата в Китай.

В противен случай – не ни остава нищо друго, освен да наблюдаваме добрата игра на момчетата в тима на Луиш Фелипе Сколари. И да чакаме момента, когато и теоретично титлата за седми път ще акостира в южния китайски мегаполис.

На другия ден – в събота в традиционния начален час 14.35, отново в ефира на Mtel Sport 2 пък е началото на Шандун Лунън и Дзянсу Сунин. Тук вече нещата са коренно различни спрямо тези от преходния мач. Имаме домакин, който е в люта битка за местата, даващи право на участие в Азиатската Шампионска лига. И Шандун има пълни шансове да се пласира в тях. В същото време съдбата на гостите от Сунин съвсем не гарантирано е свързана с елита и през следващата година. Дзянсу са на пет точки от чертата на спасението, но загуба в този мач би могла да да даде шанс на противниците, сред които е и отборът на Ясен Петров да съкратят тази разлика и да стане изключително трудно в оставащите 5-6 кръга до края. Поради което, съвсем очаквано е да бъдем крайно предпазливи в прогнозите за изхода на този сблъсък, въпреки голямата разлика в класирането, която дели Шандун и Дзянсу към момента.