Бившите професионални футболисти са 3,5 пъти по-склонни да развият деменция, отколкото останалите хора на тяхната възраст. Това сочи последното изследване, публикувано в BBC.

Учени от университета в Глазгоу са изследвали страховете, че играта с глава може да доведе до мозъчни травми. Всичко започва след обвиненията, че бившият нападател на Уест Бромич Джеф Астъл е починал след заболяване, причинено от травми на главата.

В изследването се сравнява смъртта на 7 676 бивши футболисти с 23 000 души от населението. Под внимание са взети мъже, които са играли професионален футбол в Шотландия между 1900 и 1976 година.

Положителният аспект все пак е свързан с това, че въпреки риска от деменция, футболът увеличава продължителността на средния живот.

Проучването започва през януари миналата година и е по поръчка на Футболната асоциация на Англия и Асоциацията на професионалните футболисти, след като първоначалните изследвания за смъртта на Джеф Астъл разгневиха представителите на неговото семейство.

Бившият английски футболист развива деменция и почива през 2002 г. на 59-годишна възраст. След смъртта му стана ясно, че причина за заболяването му са мозъчни травми причинени от постоянни удари с глава във футбола.  

По-късно изследвания от страна на Футболната асоциация на Англия и Асоциацията на професионалните футболисти доказаха, че смъртта му не е в следствие на това. Въпреки всичко, семейството на Астъл призова да се стартира цялостна изследователска програма, която да проследи последствията при удари с глава и посрещането на топката с глава.

В последствие дори се появиха призиви ударите с глава твърдо да бъдат забранени за играчи под определена възраст. Колкото до професионалните футболисти - този компонент от футбола да бъде ограничен.