Шансовете за обща британска и ирландска кандидатура за Световното първенство през 2030 се увеличиха, след като официални лица решиха да задвижат процедурата, съобщи генералният мениджър на Ирландската футболна асоциация (ФАИ).

Английската футболна асоциация (ФА), която води изследване за приложимост, представи откритията си на другите асоциации на среща преди жребия за Евро 2020 в събота. „Проучването за приложимост е положително и има усещане, че правилното в случая е да се върви напред. Кандидатурата „чука на вратата“ и е много умело ръководена от хората от Английската футболна асоциация, които я представиха много убедително. Това е възможност да направим една много достоверна кандидатура и да се надяваме, че ще я спечелим. Бих бил много изненадан, ако няма подобна кандидатура от страна на Великобритания и Ирландия“, заяви генералният мениджър на ФАИ Ноел Мууни за The Times.

Според изданието в кандидатурата ще има мачове в няколко британски града, сред които Кардиф, Глазгоу и Дъблин, а финалът ще се проведе на Националния стадион „Уембли“ в Лондон. Финансиращото звено UK Sport, което съветва правителството относно това кои кандидатури да подкрепи, сподели миналата година, че приемането на Мондиал 2030 във Великобритания ще бъде „коронясващо постижение“.

Аржентина, Уругвай, Чили и Парагвай вече обявиха обща южноамериканска кандидатура, която ще има и сантиментална стойност при одобрение – дебютното издание на Световното първенство се проведе в Уругвай през 1930. Китай може да е сред кандидатите, ако ФИФА реши да промени правилата относно това как Мондиалът е ротиран според регионите. Азиатските страни няма как да приемат Световното през 2030, защото Катар е домакин на шампионата през 2022 и според настоящите правила, същият регион няма как да приеме което и да е от следващите две издания на турнира. /БГНЕС