Футболът може да претърпи в най-скоро време една съществена промяна. Става дума за изпълнението на дузпи и евентуалната забрана за добавка. Тоест вече при спасена дузпа или отбита топка в гредата играта да спира и да се подновява с удар от вратата.

Това би лишило изпълнителя и неговите съотборници от допълнителния шанс да реализират след отбитата топка.

Идеята за премахването на добавката идва от Борда на Международната футболна асоциация Ifab. Днес има заседание на Ifab, на което идеята ще бъде обсъждана между съдии, треньори и бивши играчи.

На 22 ноември ще се вземе решение, дали осемте члена на Ifab (4 от ФИФА и 4 британци) ще гласуват за въвеждане на промяната през март на генералното заседание на Ifab. Ако се стигне дотам, ще бъдат необходими 6 гласа „ЗА”, за да бъде промяната факт.

По този начин би била премахната опасността играчите на двата отбора да навлязат в наказателното поле преди изпълнението на дузпата, тъй като борба за позициониране не би била необходима.

На заседанието ще се обсъждат и други промени. Една от тях е свързана с играта с ръка, при която още по-важно ще стане, дали движението на ръката е било естествено или не. Другата тема е свързана със смените и идеята времето за осъществяването им да бъде намалено като излизащите играчи го правят от най-близката странична линия вместо да отиват до центъра на линията и да поздравяват влизащия на тяхно място.