Световният футболен профсъюз (ФИФПро) предупреди всички играчи кои първенства са най-рискови от гледна точка на заплащането по договорите. Футболистите трябва да бъдат особено внимателни, когато подписват споразумения с клубове в Китай, Саудитска Арабия и Турция, тъй като това са пазари със "систематични и широко разпространени нарушения на договорите".

Късно във вчерашния ден ФИФПро е изпратил съобщение до своите партньорски организации в съответните страни, че трябва да консултират играчите коректно и внимателно, когато те подписват договори като свободни агенти и без помощта на адвокати или посредници.

В първата пълна седмица от летния трансферен период се появиха множество жалби от играчи, които си чакат парите от отбори от Турция и Румъния. Световният синдикат със седалище в Амстердам съобщава за особено рискови отбори от Румъния и от гръцката втора дивизия, при които след изпадането им в неплатежоспособност, играчите имат "малък или никакъв шанс" да получат договорените пари. Особено популярно е във втора лига на Гърция клубът просто да бъде закрит заради невъзможност да се разплати, а голям град или бизнесмен да премести на своя стадион малък, но чист откъм задължения отбор. Тази година обаче се случи нещо подобно и с два елитни румънски отбора. Академика Клинчени, където доста българи също се подвизаваха, беше закрит. Но на тяхното място се премести друг клуб, който дори е във връзка с Джиджи Бекали и клуба му ФКСБ.

"Реално играчите работят и не им се плаща или се плаща крайно нередовно. След края на сезона клубът е закрит, а футболистът никога няма да си вземе парите по договора. Неплащането на сумите също така e "постоянно повтарящ се проблем в Китай, Алжир и Саудитска Арабия", се казва още в писмото на ФИФПро. Още по-странното според съюза е, че проблемите с липсата на изплащане идва от едни от най-богатите страни.

След множество сигнали и информативни писма, ФИФА все пак реши да се намеси и предложи да преведе в сметките на ФИФПро 4 милиона щатски долара, които да бъдат разпределени на играчи, които имат да взимат пари и вече забавянето е огромно или просто никога няма да се случи.

Другата стъпка, която ФИФА предложи на световния синдикат на футболистите, е ускоряване на процеса на разглеждане на делата, които играчи водят срещу клубове в Цюрих. Ако едно решение не удовлетворява страните, следва обжалване в КАС, което отнема месеци или години. В момента максималният срок, в който ФИФА може да се произнесе, е две години.