Съвместна публикация на в-к 7 дни спорт и Gong.bg

Световното по футбол започва! Но може би за първи път в историята в навечерието има напрежение. И то не е продиктувано от полемики кой ще бъде шампион или готова ли е Англия най-сетне за нещо сериозно, или пак са се надървили без покритие британците. Напрежение в организаторите и от страна на ФИФА - ще успее ли иначе размирната в мирно време Република Южна Африка да усмири за един месец неизбежните драми, които ще възникнат на фенска, на расова, а и на чисто битова основа? При лекия тупаник между привърженици на два отбора е най-лесно - там малко полиция, най-много лек газ и маркучи със студена вода вършат работа. При евентуалните сблъсъци на расова основа е малко по-сложно.

Там омразата е водещ аргумент нищо чудно да се извади арсеналът от хладни оръжия. И хората на реда трябва да са далеч по-деликатни. Но дори и най-малко информираният знае, че в ЮАР от години дори нормалната разходка по улиците е опасна. Това е най-опасният момент. Обири и нападения, тъй като безработицата е голяма, населението също. Проблем, съществуващ на много други места по света, но един от най-изострените му варианти е именно в най-южната точка на Африка. Не е легенда, че в големите градове като Йоханесбург е позволено да минаваш на червено с автомобила си на кръстовището, когато слънцето вече е залязло. Няма опасност полицай да те спре. Но ако решиш да изчакаш семафора, докато дойде зеленото, можеш да се окажеш без портфейла си, без други скъпоценности, абе, изобщо без автомобила си и по долни гащи на тротоара.

Така че тежката дума от тези дни за целия следващ месец има Джейкъб Гедлейихлекиса Зума. Президент на 50-милионната република, а през май 2004 година, когато Сеп Блатер обяви спечеленото от африканците домакинство на предстоящия мондиал, Зума бе само член на парламента.

Днес обаче пред него е може би най-голямото предизвикателство в цялата му политическа кариера. Ако ЮАР направи едно безопасно и качествено първенство, то това би допринесло до несъмнено повишение на международните инвестиции в изключително труден момент. И обратното - при провал, съпроводен (да чукнем на дърво) с инциденти или дори с жертви, то Южна Африка може да се обрече на дълги години икономическо забвение. Въпреки че при втория вариант вината ще бъде поделена - големият пай безспорно ще бъде за ФИФА. Което пък неминуемо ще доведе до срив на доверието не само към световните футболни големци, а и към тяхното европейско подразделение. То ще трябва две години със свити сърца да чака битовия спектакъл из дивата Украйна. Но дотогава има време. Сега всички погледи са съсредоточени към Йоханесбург. Там в петък е откриването. На стадион "Сокър Сити". Който от своя страна се намира край Совето. Истинската черна крепост на Южна Африка. Независим град цели 20 години през втората половина на миналия век, както и основен център на борбата срещу апартейд. Общо взето и най-кратко, това е арената на предстоящия футболен празник. Мястото, към което тези дни поемат стотици хиляди футболни фенове от цял свят. С две основни притеснения.

Ще успее ли техният любим тим и ще завърши ли благополучно престоят им в ЮАР? Няма как - изглежда, това ще бъде първото голямо футболно първенство, по време на което всеки път ще бъде новина, ако поредният ден е отминал без произшествия. Списъкът вече започна да се попълва. Преди няколко дни в хотел "Хайд парк" в Йоханесбург две полуголи чистачки, както стана ясно по-късно от видеозаписите, обраха националите на Колумбия, трениращи по това време за контролата им с домакините. Същият хотел е резервиран от отбора на Словения по време на престоя му на мондиала. Бели кахъри, както се казва. Дано само не разберем как изглеждат черните кахъри!