Най-големият футболист в съвременния футбол Лионел Меси обяви своето оттегляне от националния отбор на Аржентина след поредното фиаско на „гаучосите“. „Албиселесте“ загуби трети финал в последните три години и Меси прецени, че е време да сложи край на участието си с екипа на националния отбор. Критиките към него бяха много и напълно заслужени, защото като лидер на този отбор той в нито един момент не можа да спечели отличие с него. Меси не успя да покори върха с Аржентина. Съдбата си играе с нас, друг път ние си играем с нея. Това в пълна степен важи за най-големия футболист в съвременния футбол. Меси спечели абсолютно всичко на клубно ниво с Барселона, завоюва индивидуални отличия, които нито един друг футболист преди него не е успял да стори, постави името си на изключително много рекорди, но липсата на голямо отличие с Аржентина завинаги ще остане като черно петно във визитката на гениалния играч.

Лионел Меси не успя да изведе Аржентина до световния връх, каквито бяха очакванията към него. Въпреки своята пета "Златна топка" за най-добър футболист в света, Лионел Меси остава далеч зад Диего Марадона в сърцата на аржентинските запалянковци, които упрекват Бълхата, че печели трофеи с Барселона, но не и с Аржентина. През 1986 година, Диего Марадона с великолепна игра изведе Аржентина до световната титла в Мексико, а през 1990 година Марадона и Аржентина станаха световни вицешампиони, губейки на финала от ФРГ след съмнителна дузпа.

През 2006 г. Лионел Меси стана най-младият аржентински футболист, който е играл на световно първенство. На световното през 2010 година в ЮАР, Лео Меси вече пристига като звезда от световен калибър и европейски клубен шампион, но той така и не успя да се разпише, а отборът му бе спрян още на 1/4-финала от Германия. Меси не сбъдна мечтата си на финала на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, когато Германия спечели срещу Аржентина с гол, дълбоко в продълженията. Лео пропусна невероятните два шанса да триумфира с „гаучосите“ на Копа Америка през 2015 и 2016 година. Освен това Меси, има още един злополучен финал на Копа Америка, през 2007 година.

Съдбата обърна гръб не само на Меси, но и на едно много талантливо аржентинско поколение от футболисти – Хавиер Масчерано, Анхел ди Мария, Гонсало Игуаин, Серхио Агуеро, които остават без отличие с националния отбор.

Лионел Меси за пореден път намери сили и постъпи по възможно най-достойния начин. Пое отговорността след поредния провал на Аржентина и обяви оттеглянето си от отбора. След отпадането на „гаучосите“ на четвъртфинала на турнира Копа Америка през 2011 година, на който Аржентина бе домакин, много от местните издания излязоха със заглавия: „Не плачи за Лео, Аржентина!“ Меси се оттегля от националния отбор в един много деликатен момент и две години преди Световното първенство в Русия, на което всички очакваха Лео да се пробва за последно да изкачи световния връх. Е, явно съдбата е решила, че това няма да стане. Или поне за момента така изглеждат нещата, защото в родината му мненията са изключително поляризирани. Защото веднага след като Меси обяви, че се оттегля от националния отбор, започна кампания #NotevayasLeo. Кампанията бе подета от същите издания, които преди години приканваха Аржентина да не плаче за Лео.

Съдбата си играе с нас! Какво ли е приготвила сега, в следващата глава за Лионел Меси...