Станимир Стоилов започна да пише поредна глава от своята приказка. За кеф на хората от Астана тази приказка сега е и тяхна. Снощи Мъри задено със своите помощници Цанко Цветанов и Саид Ибраимов класира шампиона на Казахстан за третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Което безспорно е поредната „златна страница” от историята на младия клуб. Но за тях след малко.

На „Астана Арена” видяхме почерка на бившия наставник на Левски, Литекс, Ботев и националния отбор. Неговият тим излезе с мисълта да надиграе, а не да излъже съперника и в крайна сметка го постигна. Философия, която Стоилов проповядваше във всеки един от отборите си. Ако трябва да стигна по-далеч сякаш гледахме онзи Левски, който маршируваше в Лига Европа и влезе в Шампионската лига по футбол.

За да няма объркване – това е същият онзи Астана, който същият този Мъри с Ботев преби общо с 6 гола преди 3 сезона. Със същото ръководство и почти същите играчи. Цифром и словом оттогава Стоилов е направил два трансфера, единият от които няколко дни преди мачовете с Марибор. Другият го намери за никакви пари в малкия словенски Домжале, а сега от Базел дават 4 милиона за него. И само да уточним – това е същият този Марибор, който миналия сезон бе в група с Челси, Шалке и Спортинг в Шампионската лига. И устиска хикс на „Стамфорд Бридж”. 

Да се върнем на „златните страници”. Мъри и екипът му донесоха историческа първа титла на Астана, като прибавиха към нея и ей така... за цвят една Суперкупа. До миналия сезон в Европа Астана не бе отстранявал съперник. При първия сезон на Стоилов казахите стигнаха до плейоф за Лига Европа и отстраниха цели три – Пюник, Апоел Тел Авив и АИК Стокхолм. Отпаднаха от много по-класния Виляреал. Сега пък бе взет скалпа на Марибор и предстоят още минимум четири мача в Европа. От това по-добре – здраве му кажи.

Защо пишем всичко това ли? Ами по простата причина, че започваме да оценяваме нещо едва когато го изгубим! Или хайде да не сме толкова крайни – когато е далеч от нас. Мъри трябваше да отиде, чак до Казахстан, за да спрат ехидните подигравки на някои „футболни специалисти” по негов адрес. Всъщност той им запуши устите с постиженията и работата си! Къде е „специалистът”, който искаше да го прави съдийски наблюдател? Ще гледа Шампионската лига по телевизията, въпреки че едва ли не бе тръгнал да я печели! Ами другият „специалист”, който го караше да чете синоптична прогноза по телевизията! Той пък по принцип си гледа евротурнирите по телевизията.

В една поговорка се казваше, че никой не е пророк в собствената си страна. Станимир Стоилов донякъде обори тези думи, но не му оставиха време и нямаше достатъчно доверие, за да продължи. От което, видно е, че загубиха тези, които не му го дадоха!