Само до преди няколко дни централата на световния футбол ФИФА си беше удобно сгушена в гористата местност с изглед към езерото в Цюрих и нямаше никакви знаци за клокочещия вулкан под повърхността.

Той изригна само два дни преди редовния изборен конгрес на организацията и въпреки че президентът ѝ Сеп Блатер беше преизбран на 28 май, няколко дни по-късно трябваше да подаде оставка. Ход, който шокира целия футболен свят, който знаеше, че Кръстника е непоклатим, нищо че се беше превърнал в символа на корупцията в най-обичания по света спорт.

През годините около ФИФА избухваха редица скандали, но с лукава и надменна усмивка швейцарският Диктатор на футбола ги потушаваше и въпреки че на всички беше ясно, че в централата не просто мирише, а вони на нередности, те бяха умело замитани под килима. Докато просто купчината не стана толкова голяма, за да изяде главата на Главата.

Такава фигура не сдава позицията си толкова лесно. За да се стигне до оставката на Блатер, трябваше да се намеси ФБР, което явно го държи здраво с доказателства. А от къде са дошли те, вече всички сме наясно – бившият член на Изпълкома на централата Чък Блейзър.

Как се стигна обаче до цялата тази история, преплетена от поредица предателства между най-добри приятели и близки сътрудници в краденето, преследвания с агенти на ФБР, тайни разпити и... една връзка ключове. Но за да стане по-ясна картинката, трябва да започнем малко от по-рано. А именно от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век...

Тогава Чък Блейзър и неговият приятел, обикновен учител по история на Карибския остров Тринидад и Тобаго – Джак – виждат пред себе си златна мина. Не по-малко скандалният бивш президент на ФИФА Жоао Хавеланж е дал Световното първенство през 1994 г. на САЩ – страна, в която по това време няма дори професионална футболна лига, а този спорт е на дъното по популярност. Но синът на Чък е запален и тренира, а самият той вижда какъв интерес има към него.

Затова през 1989 г. той убеждава приятеля си Джак да се кандидатира за президент на КОНКАКАФ. Това е континенталната конфедерация, под чието ръководство ще се проведе Мондиалът. Чък става генерален секретар на организацията след успешните избори и поставя началото на сътрудничество с приятеля му Джак, което води до милиони долари лесни пари, харчени за какво ли не.

Разбира се, това става с безмълвната благословия на Жоао Хавеланж, а наследникът му от 1998 г. Сеп Блатер не пипа това статукво. Най-малкото, защото е израсъл в кариерата от тъмните коридори на ФИФА и добре познава методите на бразилеца, които са му гарантирали дълголетието на поста.

Чък Блейзър и приятелят му Джак Уорнър стават едни от най-близките сътрудници и на новия президент на ФИФА. Нещо повече, те стават част от Изпълкома на Световната футболна централа, което им отваря вратите за много злоупотреби, афери и печелене на лесни пари.

Уорнър дори дълги години е вицепрезидент на ФИФА, а двамата с американския му сътрудник имат и достъп до изпълнителното ѝ бюро. Което ги прави влиятелни и незаобиколими фактори при взимането на почти 100% от решенията на организацията.

Само легалните разходи на ФИФА към американския генерален секретар на КОНКАКАФ от началото и средата на 90-те години на миналия век са за 21.6 млн. долара. Става въпрос само за възнаграждения.

Отделно от това, централата му е плащала допълнителни суми в порядъка на десетки милиони долари, които са минавали през офшорни сметки на фирми, зад които на практика стои Блейзър. Никой не може да изчисли колко пари всъщност е получил американецът. Но стилът му на живот само може да подскаже това.

Според "Ню Йорк Таймс", Блейзър е купил няколко апартамента в най-скъпата част на Голямата ябълка, като парите са осчетоводени като разходи на КОНКАКАФ, за да се събират членовете на организацията там на заседанията си. Но всъщност в тях е нямало нито една среща, а в единия от апартаментите са били настанени... шестте котки на функционера.

Той имал няколко такива имота, пръснати из най-луксозните и скъпи части на САЩ. И всичко осчетоводено като разход на поверената му федерация с пари или директно от ФИФА по различните ѝ програми, или с дадени под масата средства за различни "услуги". Разбира се, тези неща се извършват със знанието на Джак Уорнър, чиято дясна ръка всъщност се явява Блейзър.

Нещо повече, американецът пръскал толкова много пари за ядене и пиене, че наддал до внушителните близо 250 кг лично тегло, а в последните години му се налагало да се придвижва със скутер дори в огромните си имения, защото килограмите му пречели.

Близки до него източници на "Ню Йорк Таймс" описват живота му като "забързано тичане от един пир към друг". Като през това време се движел или с лимузини, или с въпросните скутери.

За разлика от България обаче, такъв начин на живот няма как да не привлече вниманието на местните данъчни власти. Затова той дълги години е бил под мониторинга на местните агенции за вземания, а както се разбира после, те са получили и известна "подсказка". Но всичко можеше да си е наред и двамата да продължават с охолния живот и лесните пари, ако не беше алчността на тринидадския бивш вицепрезидент на ФИФА.

Джак Уорнър попадна в "окото на бурята" по време на предишните избори за президент на централата през 2011 г. Тогава Сеп Блатер спореше с катареца Мохамед бин Хамам за президентския пост.

Оказа се, че арабинът е опитал да купи вота, като е предлагал на десетки членове на футболни федерации с право на глас подкупи. И изгърмяха... представителите на КОНКАКАФ. Председатели на футболните федерации на 35 от държавите-членки са получили пликове с по 45 хил. долара в тях като "знак на благодарност за присъствието на форума" от страна на Бин Хамам. Един от тях обаче не приел „подаръка“ - шефът на футбола в Бахамите, и издал схемата, на чийто връх седял Уорнър.

Вследствие на скандала, въпреки че не беше признат за виновен, бившият учител по история се оттегли от всички футболни постове, които заема. Така близо четвъртвековният му сладък престой по върховете на най-обичаната игра приключи.

Само преди няколко дни го погна и Интерпол и вероятността да лежи в затвора е огромна. Но в основата на изтичането на информацията за подготвяния "пуч" срещу Блатер от дясната му ръка е... дясната ръка на Уорнър, а именно дългогодишният му приятел Чък Блейзър. Явно американецът си е мислил, че по този начин ще си запази поста във ФИФА...

И всичко си върви постарому, докато през ноември същата година, на път към поредния гуляй с много храна, висококачествен алкохол, леки жени и наркотици скутерът на Блейзър не е спрян.

Оказва се, че пред слисания футболен ръководител стоят агенти на ФБР и данъчните. Те му казват, че е заплашен с 15 години затвор, защото не е плащал данъци от 1991 г. насам, или 20 години дотогава.

На шокирания Блейзър е представена възможността да сътрудничи в разследване, което да издаде по-големи скандали. И той се съгласява, макар на практика да е нямал сериозен избор. А впоследствие се оказва, че на данъчните е подшушнал... Джак Уорнър.

Все пак официална информация и потвърждение за това няма, но запознати с разследването в САЩ са убедени, че едно намигване от тринидадеца и близките му са помогнали за насъскването на федералните по Блейзър.

От там нататък всичко е история. Изправен до стената, американецът решава да изпее всичките си бивши дружки. Той дори организира няколко срещи с високопоставени представители на ФИФА, на които е скрил микрофон в стил "Джеймс Бонд" - във връзката ключове, която слага на масата.

Това се случва в навечерието на Олимпийските игри в Лондон, а шпионажът тече близо три години. За да даде резултат сега. Всъщност, федералните са искали да съберат и още доказателства, но просто е нямало как.

Начинът на живот на Блезйър дава отражение и през 2013 г. той е диагностициран с рак на дебелото черво, който няма как да излекува. До последно обаче вече 70-годишният бивш член на Изпълкома на ФИФА издава бившите си сътрудници в централата, за да може да избухне скандалът на века във футбола в края на май. Какво ще се случи с бившите му дружки, предстои да разберем.

Но в течение на разследването на корупцията във ФИФА излязоха и редица нередности при избирането на домакини за Световните първенства през 2018 и 2022 г., съответно в Русия и Катар.

Те също предизвикаха сериозен медиен интерес в засегнатите страни, сред които САЩ, Австралия и Англия. Техни репортери под прикритие също хванаха подкупни членове на ФИФА с право на глас при определяне на домакинствата. Когато тези факти се навързаха с набраните от "предателствата" на Блейзър доказателства, избухна и скандалът.

Какви ще са последствията за ФИФА, тепърва ще разбираме. Но със сигурност спокойният свят на изтъканата от тънки нишки корупционна мрежа по високите етажи на футбола е разтърсен жестоко. Щом ФБР се е заел със задачата да изрине Авгиевите обори на ФИФА, със сигурност от там ще излезе много мръсотия. А големите глави вече започнаха да падат една по една...