От утре до края на юни по стадионите на Бразилия ще се състои деветото издание на турнира за Купата на Конфедерациите.

От първия турнир досега тази надпревара се лансира от ФИФА като генерална репетиция на световното първенство, предстоящо година по-късно. Нещо като малко световно, опитват се да ни внушат от централата.

Тази година участниците са осем, разпределени в две предварителни групи. В едната са домакинът Бразилия, заедно с Япония, Мексико и Италия. Дотук добре. В другата са Испания, Уругвай, Нигерия – дотук също добре и накрая...Таити.

За незапознатите Таити е островна държава в Тихия океан със 178 000 души население, а националният отбор на Таити представлява цяла Френска Полинезия. Таити е тазгодишният представител на зона „Океания“.

Чудесно – ФИФА се бори за представителност, има отбори от всички Конфедерации. Нищо против Таити, но това е отборът заемащ 138-ото място в ранглистата на ФИФА. Малко под таитяните, още седем места по-ниско, е европейският „гранд“ Люксембург, който традиционно заема последно място във всички квалификационни групи, в които участва. Жалко за феновете в Люксембург. Жалко, че не са от островна държава в Тихия океан, за да участват и те на малкото световно първенство по футбол.

Иначе – нищо против и нищо лично симпатичните футболисти от Таити. Дванайсет от тях са играчи на някой си ФК Драгон, останалите национали също са от тимове в миниатюрната страна и само един идва от клуб в Европа. Казва се Марама Ваируа, беше собственост на гръцкия Панатинайкос, до скоро игра като преотстъпен в Пантракикос от град Комотини, а сега иска да се върне във Франция, за да заиграе в Лига 2.

Таити е прекрасно място за туризъм, но едва ли за футбол. Така че нека от ФИФА не придават голяма важност на своя турнир за Купата на Конфедерациите. Чакаме истинското световно догодина, сега ще гледаме просто един контролен турнир.