Всички знаем, че футболът е игра за нападателите, както и на нападателния футбол. Емоцията да отбележиш гол и отборът ти да спечели винаги е голяма.

Понякога тимовете имат солидни отбранителни сили, а това дава резултат като биват спирани креативните футболисти на съперника. Примери за отлично изградени защити могат да се дадат, солидна отбрана, недопускане на гол и в един момент си в ролята на печеливш.

Ако погледнем обаче например номинираните футболисти за "Златната топка" ще се хванем за главата. Там няма нито един чист защитник от 23-ма избрани. 

Въпросът е защо бранителите винаги биват пренебрегвани в такъв род индивидуални награди и къде са звездите защитници?

Ето и 23-ата номинирани:
Хавиер Масчерано от Барселона в един момент може да играе в отбраната, но си е полузащитник. В списъка има 6-има централни полузащитници - Иниеста, Кроос, Ракитич, Погба, Видал и Яя Туре.

Шестима са и атакуващите полузащитници - Де Брюин, Хамес Родригес, Азар, Алексис Санчес, Робен и Бейл. Нападателите са 7 - Агуеро, Бензема, Ибрахимович, Суарес, Неймар, Мюлер, Левандовски и двамата големи - Меси и Роналдо.

Не бива да пропускаме и вратаря Мануел Нойер.

Бранител не е влизал в тройката за Златната топка от 2006 година, когато Фабио Канаваро спечели отличието, след като стана и световен шампион с Италия, а от онзи момент са минали вече 9 години.

Пауло Малдини стана трети през 2003 година, а Роберто Карлос е на 2-ото място през 2002 година.

Липсата на защитници в тази класация може да говори за липсата на звезди в отбранителните валове на футболните клубове или чисто и просто пренебрежение на бранителите в такъв род класации.