Спортът е една от най-примамливите индустрии по отношение на бизнеса и на забавлението. Милиони сядат пред телевизионните екрани, за да наблюдават изявите на своите любимци. А тези любимци в повечето случаи са хора, които чрез спорта са се превърнали в милионери.

Да, за добро или за лошо, спортът отдавна се превърна от просто развлечение за населението в огромен бизнес, в който на карта са заложени огромни суми, в които замесени освен фенове и състезатели, са спонсори и благодетели.

Парите правят мащабите на спорта много по-големи във всяко отношение - състезателите имат повече средства за подготовка, което ги правя по-конкурентноспособни, съораженията са по-луксозни и удобни за зрителите на живо, а телевизионното излъчване все по-впечатляващо, със супер картина и прекрасни графики, които още по-добре информират феновете.

Всичко това обаче си има своята цена. Наградните фондове в състезанията се увеличават с всяка изминала година, а тази сума се формира основно от две пера - спонсори и рекламодатели, както и от телевизионните права, които телевизиите плащат, за да излъчват даденото събитие.

Но кои са най-скъпите спортни събития?

Разбира се, има разлика между еднодневни състезания и дългосрочни, но особено тази година, няма как на върха да не бъде футболът. Наградният фонд на най-популярния клубен турнир, Шампионската лига, вече е над 1,5 милиарда долара, от които 60% идват от спонсори, а 40% от телевизиите.

Най-голямото изобщо спортно събитие, Световното първенство, което се проведе в Русия, бе с награден фонд 400 милиона долара - увеличение от 42 милиона спрямо 4 години по-рано.

Във Формула 1 парите, които се раздават на отборите през този сезон са 919 милиона долара.

Сред най-скъпите многодневни спортни събитие попадат още Световните серии по бейзбол, Световните серии по покер, двата тенис турнира Уимбълдън и US Open, плейофите в PGA тура по голф и Световната купа по езда в Дубай.

Сред еднодневните спортни събития пък абсолютният хегемон е Супербоул - големият финал в американския футбол, който генерира приходи от 620 милиона долара.

В крайна сметка обаче всички са доволни, включително и феновете, защото получават великолепни спортни продукти и уникалният шанс чрез телевизиите да наблюдават най-големите спортни събития в света от всяка точка на света.