Излизането на Великобритания от Европейския съюз - "Брекзит", започва постепенно да засяга всяка сфера на обществения живот. Един от най-силно повлияните сектори ще бъде футболът и следователно непрекъснатата покупко-продажба на играчи, която се осъществява на Острова.

Висшата лига призова правителството да премахне всички ограничения за подписване на чуждестранни играчи, защото се опасява, че "Брекзит" ще навреди на конкурентоспособността на лигата, както и на международната ѝ популярност.

Лигата е загрижена, че с малко повече от шест месеца преди Обединеното кралство напусне Европейския съюз, все още няма яснота около редица ключови въпроси. Един от тях е, че при напускането би имало сериозни ограничения за способността на клубовете да подписват с играчи от континента.  

По време на разговорите между правителството и ФА, Висшата лига призова футболът да се превърне в изключение от всички правила, които ограничават достъпа на европейските работници след "Брекзит", като се позволи на клубовете да привличат желаните от тях футболисти на възраст до и над 18 години.

Клубовете от Висшата лига се опасяват, че Футболната Асоциация и правителството няма да подкрепят плана им, тъй като „Брекзит" може да се използва като шанс за налагане на повече местни момчета, с което да се увеличи потенциала и нивото на английските национални отбори. Преди време самият Гарет Саутгейт сподели, че възможността за избор на играчи, които да бъдат вкарвани в селекцията, става все по-малка.
Една от рестрикциите също ще бъде, че клубове няма да могат да подписват с чуждестранни футболисти под 18 години - както бе преди време със Секс Фабрегас и Ектор Бейерин в Арсенал, както и Жерар Пике и Пол Погба в Манчестър Юнайтед.

От Лигата не са съгласни да се налагат ограничения, тъй като именно възможността играчи от всички точки на планетата да се подвизават и успеят в най-силното първенство създава чара на шампионата. Световната популярност и профил на Висшата лига, която генерира над 3 млрд. паунда, наемайки пряко 12 000 души на година, също ще да бъде разглеждан като "специален случай".

1. Правата на клубове да подписват с играчи от Европа

Висшата лига се опасява, че „Брекзит“ създава ограничения за играчи извън Европейското икономическо пространство да играят на Острова. Един евентуален трансфер пък би станал на базата на значителни такси. Това би било опустошително за способностите на клубовете да подписват с европейски играчи, особено по-рано в кариерата им. 

2. Възможност регулациите да доведат до положителен ефект за националния отбор

В момента всички клубове имат задължението да имат осем английски играчи в съставите си. ФА от дълго време призовава за повече местни момчета, така че да се развиват техните възможности, а не да се потискат в конкуренцията на европейски младежи.

3. Кои играчи ще се считат за собствени?

Всеки млад чуждестранен играч под 21 години получава виза за постоянно пребиваване след тригодишен престой в академията на даден клуб. Забраната за подписване на играчи до 18 години може да ограничи изобщо получаването на каквито и да е визи за новопристигналите чужденци.

4. Нов вид конкуренция?

Все пак Висшата смята, че тези нови правила могат да доведат нещата дотам, че клубове на Острова да погледнат по-далеч от Европа - Южна Америка, Африка или Азия например. Това ще даде нов хоризонт на действие за скаутите на футболните клубове.

5. Липса на яснота относно последиците от „Брекзит“ 

Никой все още не е дал времеви график, в който всички тези питания да получат отговор. От Висшата лига обаче вярват, че чужденците са основна част от гръбнака на шампионата, който може да се похвали като един от най-конкурентоспособните и силни на планетата.