Клубовете в по-ниските дивизии на Английската футболна лига (ЕФЛ) ще печелят промоция или изпадат, ако сезон 2019-20 бъде прекратен заради пандемията от коронавирус, обявиха от лигата.

Бордът заяви, че е финализирал рамка, която ще бъде приета в правилника при случай на прекратяване на кампания, казвайки, че 51% мнозинство е нужно за преждевремен край на сезона в която и да е от дивизиите. Клубовете от Втора лига (четвъртото ниво) в Англия гласуваха единодушно за край на сезона си миналата седмица, докато в Първа лига клубовете не успяха да постигнат съгласие за края на своята кампания. Клубовете от Чемпиъншип ще гласуват тази седмица.

„Подновяването на сезон 2019-20 при настоящия формат остава най-подходящото решение от гледна точка запазване интегритета на първенството. Но Бордът приема, че има обстоятелства, които могат да доведат до прекратяване (както бе демонстрирано във Втора лига) или ситуация, която впоследствие да доведе до края на сезона“, се казва в изявление на ЕФЛ. Лигата добави, че крайното класиране ще бъде решено на база „среден брой спечелени точки на мач“ при нужда, като промоцията и изпадащите остават. При системата, Суиндън, Крю Алекзандра и Плимут Аргайл ще спечелят автоматична промоция за Първа лига. Стивънидж пък ще изпадне.

„Принципът при изпадащите в трите дивизии е неразделен от интегритета на пирамидата, от Висшата лига до Националната лига, ако гарантираме, че Националната лига стартира сезон 2020-21“. Отборите от Втора лига изпадат в Националната лига – петото ниво на английската футболна пирамида. Плейофите също ще трябва да бъдат изиграни с четири тима от всяка дивизия за определяне на спечелилия промоция, но ако отпаднат от сметките Бордът на ЕФЛ ще реши какво да предприеме в такъв случай. „Бордът винаги е знаел, че еднолично решение не може да удовлетвори всички клубове. Но сме на етап, в който силни и твърди решения са нужни за доброто на лигата и всички нейни членове“, каза президентът на ЕФЛ Рик Пари.