Английските клубове имат на разположение само три дни, за да привлекат набелязаните млади таланти от Европа. За това предупредиха водещи спортни адвокати от Острова. Според тях, тимовете от Висшата лига и долните дивизии в Англия, няма да имат това право след 31 януари, когато Великобритания ще излезе от Европейския съюз. До този момент голяма част от клубовете в Прмиършип вярваха, че ще могат да привличат футболисти под 18 годишна възраст и през летния трансферен прозорец, но по всичко личи, че това няма да бъде така.

В миналото примери за подобни сделки бяха трансферите на футболисти като Пол Погба, Сеск Фабрегас, Ектор Бейерин и много други. По време на настоящия трансферен прозорец, Челси също се подсили с 16-годишния талант от норвежкия Тромсо Брайън Фиабема.

„Има сериозно объркване”, споделя пред The Guardian Джейк Коен, спортен адвокат, който в последните години работи пряко с футболни клубове.

„Бих посъветвал клубовете, ако са намерили играча и са подготвили всички, да действат на момента. Не оставяйте нещата на случайността с ФИФА, особено, след като няма конкретни насоки”, коментира още той.

Подобно мнение бе споделено и от Оуен Джоунс, специалист по имиграционно спортно право от именитата кантора „Шеридънс” в Лондон.

„Моето разбиране е, че този трансферен прозорец ще бъде последната възможност за клубовете да привлекат 16 или 17-годишния играчи, освен ако ФИФА не промени някои от своите правила”, каза той.

Световната футболна централа ФИФА категорично забранява трансферите на играчи под 18 години, освен ако двата клуба не са част от Европейския съюз или Европейската икономическа зона. След осъществяването на Брекзит на 31 януари, Великобритания ще напусне и двата блока.

В конкретния случай с играчите под 18 години, според Джоунс, преходният период до края на 2020 година „не би помогнал, защото всички играчи трябва бъдат регистрирани във Футболната асоциация на Англия за да играят там – това обаче може да се случи само в съответствие с правилата на ФИФА”.

„Правилният правен анализ в случая е, че Великобритания няма да бъде част от Европейския съюз или Европейската икономическа зона от 31 януари. Това означава, че според параграф 19 от правилата на ФИФА, клубовете от Великобритания не биха могли да разчитат на някакво изключение след 23 часа на 31 януари”, коментира още Джоунс.