Отборът на Уигън поднесе най-голямата изненада в тазгодишното издание на турнира за Купата на футболната асоциация. Тимът от Лига 1 хвърли бомбата, отстранявайки намиращия се в страховита форма тим на Манчестър Сити, който се бе устремил към спечелването на четири трофея през сезона.

Това обаче вече няма как да се случи, след като Уил Григ и компания удариха именития си съперник с 1:0 и по този начин го изхвърлиха от турнира.

Преди днешния двубой Уигън бе записал едва две победи срещу Сити във всичките дванадесет мача между двата тима до този момент. И двата успеха за Латикс бяха в турнира за ФА Къп, включително и финала в надпреварата през 2013 година, когато тимът записа златна страница в историята си. Тогава „синьо-белите“ се наложиха с 1:0 и грабнаха трофея.

Днес обаче тимът от Лига 1, където заема второто място във временното класиране, излизаше в мача като абсолютен аутсайдер.

Още в 3-ата минута Агуеро бе много близо до откриването на резултата. Бернардо Силва получи на дясното крило откъдето центрира в пеналта, а аржентинецът стреля с глава, но над вратата. Три минути по-късно Илкай Гюндоган също пробва късмета си, но изстрелът му от границата на наказателното поле, но стражът на домакините изби.

Веднага след това дойде и първият шанс за Латикс. След неубедителна игра на „гражданите“ в отбрана, топката някак си стигна до Гари Робъртс, който също остана изненадан. Клаудио Браво все пак успя да се намеси и да предотврати по-сериозни последици за свия тим.

В 35-ата минута Илкай Гюндоган за втори път стреля към вратата на Уигън, но отново без успех. Футболистът на Сити се измъкна от бранител на домакините и въпреки малкия ъгъл, реши да отправи силен шут. Топката профуча на сантиметри от напречната греда.

Истинската драма обаче дойде в самия край на първата част, когато Фабиан Делф от състава на гостите бе изгонен с директен червен картон. Халфът извърши грубо нарушение срещу Макс Пауър, но първоначално реферът Антъни Тейлър понечи да му покаже само жълт картон. След като бе заобиколен от играчите на домакините и острите протести от скамейката на Уигън, Тейлър промени решението си и вдигна директен червен картон на футболиста на „гражданите“.

Това доведе до буйна рекация от страна на Пеп Гуардиола, който в един момент дори нахлу на терена. След последния съдийски сигнал за първата част, испанският специалист отново потърси отговорност от Тейлър, изчаквайки го в тунела на стадиона.

Изгонването на Фабиан Делф в края на първото полувреме обаче се оказа от решаващо значение за равзвитието на мача.

През втората част Манчестър Сити така и не успя да се съвземе и да отбележи въпреки непрестанните атаку към вратата на домакините.

Футболистите на Пеп Гуардиола владееха топката в 83% от времето и успяха да отправят цели 26 удара към вратата, но без успех.

Голямата сензация на стадион „ДиДабълю“ хвърли любимецът на феновете на Уигън, а и не само на тях, Уил Григ. Северноирландецът се разписа в 79-ата минута на двубоя при една от редките атаки на домакините, а попадението му се оказа от изключителна важност.

Голяма грешка при гола на Латикс направи Кайл Уолкър, който вместо да избие топката, остави тя да мине под крака му, за да се озове в Григ. Нападателят напредна, навлезе в наказателното поле и отправи топката покрай вратаря на „граждантие“ за 1:0.

Въпреки хаотичните набези в последните минути за гостите, Сити така и не стигна до заветния гол, който щеше да донесе преиграване за „гражданите“ на „Етихад“.

Така Уигън записа трета победа на над Сити в турнира за ФА Къп, а феновете на тима отпразнуваха това, нахлувайки на терена.

В следващия кръг Уигън ще домакинства на Саутхемптън.