Сезон 2019/2020 в английската Висша лига определено ще бъде запомнен по доста причини. Разбира се, на първо място поставяме факта, че кампанията в Премиър Лийг бе прекъсната, поради световната епидемия. Всички останали причини обаче са изцяло футболни. 

Ливърпул е близо до спечелването на титлата, която ще бъде 19-та за тима в историята на английския футбол и първа от 30 години насам. Истината е, че ако Ливърпул не бе толкова стабилен през настоящата кампания, щяхме да сме свидетели на един от най-интересните и равностойни сезони в лигата.

Наред с представянето на “мърсисайдци” отличие заслужават и някои футболисти. Тяхното място не се очакваше да бъде под светлината на прожекторите, тъй като бяха отписани от критиците. С течение на сезона тези играчи показаха, че все още има футбол в тях и накараха мнозина да ги гледат с друго око. Анализаторите на онлайн букмейкъри от сайта на Silentbet наредиха петимата играчи от Висшата лига на Англия през този сезон, които доказаха своите качества по великолепен начин.

Чалар Союнджу

Лестър е един от отборите през сезона, които определено изненадаха с представянето си. С Брендън Роджърс начело, тимът разполага със стабилен страж в лицето на Каспер Шмайхел, креативност в центъра с Джеймс Мадисън, както и с Джейми Варди - човека с головете. Целият този кръг обаче се затваря от един играч - Чалар Союнджу.

Турският централен защитник нямаше късмет през първия си сезон на “King Power Stadium”, след като бе преследван от контузии и проблеми. Той успя да запише едва 6 мача в лигата, като в два от тях игра малко време. След като Хари Магуайър бе продаден на Ман Юнайтед, Союнджу намери своето място в защитата на “лисиците” и през настоящата кампания е част от ядрото на Лестър, което движи тима напред. Союнджу пропусна само един от общо 29 мача за Лестър през сезона, като във всеки един двубой започна титуляр и завърши срещата на терена.

Доминик Калвърт-Люин

Началото на сезона за нападателя на Евертън не бе добро. Той рядко стартираше като титуляр и не успя да се докаже изцяло. През миналия сезон Калвърт-Люин записа 35 участия за Евертън в мачовете от Висшата лига, но в тях отбеляза едва 6 попадения. По-големият му принос бе свързан с борбеността и раздаването, което показваше на терена. С оглед на малкото попадения, специалистите не очакваха големи подвизи от него и през настоящия сезон. Това обаче се промени след идването начело на Карло Анчелоти.

Младият нападател бързо се нагоди към тактическите прийоми на Анчелоти и стана неизменна част от титулярния състав на тима. В 27 участия в шампионата през настоящия сезон, Калвърт-Люин има 13 попадения, като 8 от тях дойдоха в 11 мача под ръководството на Карло Анчелоти. Силното представяне за юношата на Евертън му донесе нов договор с “карамелите”, а в най-скоро време се очаква и дебютът му за националния отбор.

Неманя Матич

След като Жозе Моуриньо застана начело на Манчестър Юнайтед, той привлече в тима си добре познатия за него сръбски полузащитник Неманя Матич. Той се вписа идеално в схемата на игра на португалеца, като бе основен играч в дефанзивен план. След идването на Солскяер, стратегията на Юнайтед се промени и тимът започна да залага на повече скорост и игра на контраатака. Това, до голяма степен, изключи Матич от схемата, тъй като сърбинът се оказа по-бавен от желаното.

Критиците очакваха настоящата кампания да е едва ли не фиктивна за Матич и той да си тръгне след края на сезона. Сръбският полузащитник обаче опроверга всеки един от тях, като се превърна в основна фигура за Солскяер след началото на 2020 година. През първия полусезон Матич бе измъчван от контузия и не може да остави своя отпечатък, но от началото на годината е неизменен титуляр за “червените дяволи”. В отсъствието на Пол Погба и Скот МакТоминей, Матич пасна идеално на креативността на Фред в центъра на терена и заздрави значително тази част от схемата на Юнайтед.

Точно заради силното си представяне във втората част от сезона, контрактът на Матич с Юнайтед бе удължен с още една година, което го оставя в тима поне до лятото на 2021.

Дани Ингс

Английският нападател бе привлечен в състава на Саутхемптън през миналия сезон, след като Ингс не успя да се наложи в отбора на Ливърпул. Очакванията за него бяха, че ще намери своето място в селекцията на “светците”, но през първата си кампания с фланелката на Саутхемптън записа едва 7 попадения в 24 мача. През настоящия сезон обаче Дани Ингс показва доста по-различно лице.

Английският нападател е участвал във всеки един мач на Саутхемптън от Премиър Лийг през настоящия сезон. В тях Ингс се разписа 15 пъти, което го поставя след Агуеро, Салах, Обамеянг и Варди в голмайсторската ранглиста. Според шансовете на букмейкъра Palms Bet за голмайстор на Висшата лига през този сезон, Дани Ингс не попада сред фаворитите. 27-годишният англичанин обаче има директен принос за 42,9% от головете на “светците” досега през кампанията, така че наставникът Ралф Хазенхютл определено може да бъде доволен от представянето му.

Адама Траоре

Испанското крило кара втория си сезон с екипа на Уулвърхемптън. Първата му година при “вълците” определено не бе впечатляваща. Той взе участие в 29 мача от Висшата лига, в които отбеляза 1 гол и записа още 1 асистенция, но изигра общо 887 минути. Докато през сезон 2018/2019 Траоре правеше впечатление най-вече с физиката си, през настоящата кампания това изобщо не е единственото му качество.

Юношата на Барселона пропусна само първия мач на Уулвс през кампанията, след което Траоре записа минути във всяка следваща среща. За сравнение с миналия сезон, испанецът е регистрирал участие в 28 мача до момента, като е изиграл общо 2072 минути. В тях той имаше принос за общо 11 попадения на тима - 4 отбелязани от него и 7 голови асистенции. Прогресът в представянето на Адама Траоре е налице и едва ли някой вече се съмнява във футболните му качества. В най-скоро време се очаква и дебюта на бързоногото крило за испанския национален отбор.