Важна победа в битката си за оцеляване записа тимът на Нюкасъл. "Свраките" надделяха в домакинството си на прекия конкурент Хъдърсфийлд с 2:0 и на свой ред запратиха "териерите" почти сигурно в Чемпиъншип следващия сезон. 

Задачата на момчетата на Рафаел Бенитес беше подпомогната от червения картон на Том Смит от състава на съперника още в 20-та минута. А "джордитата" нанесоха съкрушителния си удар веднага след почивката, когато Саломон Рондон и Айосе Перес реализираха двете попадения и изковаха успеха. 

Мачът започна във вихрено темпо от страна на домакините и те бяха близо до откриването на резултата още преди да е изтекъл четвърт час игра. В 13-та минута Мигел Алмирон от чиста позиця прати топката в лявата греда, а при добавката Рондон отново разтресе същия стълб. 

Отново Хосе Саломон Рондон беше близо до гола в 20-та минута, но прецизният му удар, който щеше да се оплете в мрежата до дясната греда, беше отразен с вещина от вратаря Йонас Льосл. Така статуквото се запази. 

Но точно в този момент дойде и един от решителните моменти в мача. Том Смит от състава на Хъдърсфийлд направи много груб фаул, за който получи директен червен картон и направи задачата на тима си невероятно трудна да играят с пряк съперник на дъното 70 минути с човек по-малко. 

Последва истинска вихрушка пред вратата на "териерите", но Рондон се скъса да пропуска невероятни положения. Негови удари от изгодни позиции не се превърнаха в гол в 26-та минута и в продължението на първата част, а Мигел Алмирон добави страшен пропуск в 30-та минута.

Така почивката дойде учудващо при нулево равенство, при положение, че "свраките" се скъсаха да създават положения, но и ги пропускаха с лека ръка. А вратарят Йонас Льосл беше големият герой за своя отбор и на практика сам опази равенството. 

Но и той капитулира веднага след почивката. Рондон най-после се реабилитира за редицата си пропуски в 46-та минута, когато Айзък Хейдън му остави една топка около точката на дузпата и най-после този път успя да преодолее Льосл за 1:0. 

Всичко свърши пет минути по-късно, когато Рондон този път се изяви като асистент и намери на горе-долу същата позиция като при гола си Айосе Перес и той с премерен шут преодоля Льосл за 2:0 и на практика сложи точка на спора. 

До края на мача "джордитата" имаха едни от редките моменти през сезона, в които можеха да се забавляват на терена. Те редуваха една след други красиви атаки, но подхождаха разсеяно и не успяваха да отбележат и трети гол. 

Айосе Перес и Кенеди пропуснаха от изгодни позиции, а бразилецът тресна и напречната греда в 73-та минута. В крайна сметка повече попадения в този мач не паднаха и трите точки останаха за "свраките". А те бяха изключително важни за битката им. 

С тях в актива "джордитата" събраха вече 28 и дишат малко по-леко, отдалечавайки се на четири точки от опасната зона. Хъдърсфийлд остава на последното място със само 11 точки и на практика няма сила, която да го спаси от изпадане. 

Резултати от ранните съботни мачове във Висшата лига:

Бърнли - Тотнъм 2:1

Нюкасъл - Хъдърсфийлд 2:0

Борнемут - Уулвс 1:1