Тимът на Арсенал записа 14-ата си победа във Висшата лига, надвивайки Кардиф с 2:1 в междинния 24-и кръг в Англия. Трите точки идват перфектно за „артилеристите”, които дръпнаха с три точки пред Манчестър Юнайтед на петото място, след като „червените дяволи” записаха нелогично равенство като домакин с Бърнли (2:2). Така отборът на Унай Емери събра 47 пункта, докато Кардиф остана в зоната на изпадащите и е 18-и с 19 точки.

С изключителен жест бе озарен "Емирейтс", като домакините подготвиха програмката си за мача, а в листата с играчите на Кардиф прибавиха името на трагично изчезналия футболист - Емилиано Сала.

Арсенал започна в ударно темпо срещата, а още в третата минута можеше да дръпне напред в резултата. Нийл Етеридж изби топката в краката на Лаказет, а той се забави и ударът му бе блокиран от Бруно Манга току преди да отправи изстрел.

Постепенно обаче уелсците някак запазиха топката в свое владение, а Ниасе можеше да поведе Кардиф напред, ала Мустафи сложи крак на хода на топката.

След 20 минути игра пък Матео Гендузи подаде на Лаказет, ала нападателят не намери очертанията на уелската врата.

Грижите в защитата на Арсенал зачестиха, макар че тимът на Унай Емери владееше сериозно топката, но по-опасните ситуации бяха пред вратата на Бернд Лено. Втората част продължи по същия начин от самото и начало. Емери замени Елнени с Алекс Иуоби, придавайки по-голяма острота в отбора си.

В 66-ата минута Сеад Колашинац напредна в наказателното поле на Кардиф, а Манга извърши налудничав фаул и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана Обамеянг, който стреля в долния ляв ъгъл на Етеридж и поведе „топчиите” напред.

Постепенно Арсенал заигра уверено, а това даде възможност на лондончани да удвоят своя актив, както стана в 83-ата минута. Тогава Обаменяг видя вдясно Лаказет, който напредна в наказателното поле и с мощен удар преодоля Етеридж – 2:0.

Миг по-късно Аарън Рамзи бе намерен в наказателното поле, но неговият удар бе много неточен. Все пак в третата минута на добавеното време от съдията Кардиф върна едно попадение чрез Натаниел Мендез-Лейнг, който реално оформи крайния резултат.

В идния кръг Арсенал пътува до Манчестър, където ще мери сили с Ман Сити, а Кардиф приема Борнемут.