Клубовете от Висшата лига подкрепиха единодушно подписването на нов тригодишен договор със Sky Sports, BT Sport, Amazon Prime Video и BBC Sport за излъчване на мачове. Новата сделка важи за сезоните от лятото на 2022 до лятото на 2025 и възлиза на около 4.5 милиарда лири.

Висшата лига съобщи, че е организацията е получила разрешение от правителството да предоговори условията с настоящите си партньори, вместо да пробва открития пазар. Причина за това са сложните икономически условия по време на пандемия.

Новата сделка включва постепенно финансиране на клубове от ниските дивизии в размер на 100 милиона лири. Те ще получат сумата в рамките на следващите четири години

"На първо място искаме да изразим благодарност към правителството, че ни позволиха да подпишем този договор и че продължават да подкрепят Висшата лига и английския футбол", пишат от организацията.

"Ковид-19 нанесе значителни щети по футбола, но новият договор с партньорите ни в Обединеното Кралство ще размие несигурността, ще гарантира стабилност и ще донесе увереност на цялата футболна пирамида".

Английската футболна асоциация (ФА) подкрепи сделката и заяви, че от нея ще извлекат полза над хиляда клуба.

"Завишените параметри ще осигурят жизненоважна подкрепа за футболните клубове в цялата страна", каза изпълнителният директор на ФА Марк Бълингам.

От BT Sport пък добавят, че ще излъчват ексклузивно по 52 мача на сезон.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.