Отборът на Арсенал претърпя тежко поражение от Саутхемптън на Коледа. „Артилеристите“ загубиха с 0:4 в мач, който бе последен от програмата на 18-я кръг. Възпитаниците на Арсен Венгер изпуснаха златен шанс да излязат на върха в класирането на Висшата лига, след загубата на Лестър от Ливърпул и така останаха втори с 36 точки, а „лисиците“ се задържаха начело с 38. Саутхемптън, на свой ред, записа шеста победа от началото на сезона и с 24 пункта в актива си е на 12-а позиция.

„Топчиите“ се представиха под очакванията в тази среща, като не успяха да се противопоставят умело на своя съперник, който бе по-активен и по-настойчиво търсеше успеха. А попаденията за победата бяха дело на Куко Мартина, който бе точен в първия си мач като титуляр за Саутхемптън, Шей Лонг, който се разписа на два пъти, и Жозе Фонте.

Домакините откриха резултата след 19 минути игра. Райън Бъртранд центрира, топката бе отбита, стигна до Куко Мартина, който с удар от зоната пред наказателното поле вкара красив гол за 1:0. При разиграването в тази ситуация обаче останаха съществени съмнения и за засада, която обаче не бе маркирана от страничния рефер.

В 43-ата минута Шей Лонг бе изведен сам срещу Петър Чех, стражът излезе и го блокира, а Лонг не съумя да отправи точен изстрел.

След почивката Саутхмептън продължи да е по-агресивният тим на терена, а в 51-ата минута Ван Дайк отбеляза, но попадението му бе отменено поради засада. В тази ситуация пострада и Петър Чех, на когото бе оказана медицинска помощ. Само 5 минути по-късно „светците“ поведоха с 2:0. В 56-ата минута Садио Мане получи хубав диагонален пас, напредна от дясно, пусна пас към намиращия се в наказателното поле Шей Лонг, който без да се суети матира Чех за втори път в срещата – 2:0.

В 69-ата минута Фонте направи преднината на Саутхемптън класическа. След центриране от корнер, капитанът на домакините с глава покачи 3:0. Малко след това, Арсенал можеше да отбележи след удар на Начо Монреал, но топката мина на сантиметри покрай левия стълб на вратата на „светците“.

Домакините продължиха да упражняват натиск върху своя съперник до самия край на мача, като в 89-ата минута Шей Лонг стреля, но топката удари в десния стълб на Чех. В продължението на мача Лонг обаче не сгреши и отбеляза за крайното 4:0. Това бе и втори гол на сметката на Лонг в тази среща.