Манчестър Юнайтед грабна първи трофей за сезона! Отборът на Жозе Моуриньо надделя над тима на Саутхемптън в интригуващ финал за Купата на Лигата. „Червените дяволи“ победиха с 3:2, а отново над всички бе шведския нападател Златан Ибрахимович. Голмайсторът на Юнайтед реализира две от попаденията за своя тим, а другият гол бе дело на Джеси Лингард. За Саутхемптън головете вкара Маноло Габиадини.    

„Светците“ бяха на крачка от истинска сензация, след като успяха да се върнат в мача, въпреки че губеха в резултата с 0:2. Все пак опитът в подобни битки си каза думата и Юнайтед завоюва трофея, а Жозе Моуриньо се превърна в първият мениджър на клуба, който печели трофей в първия си сезон начело на отбора.  

Юнайтед стигна до последния двубой в турнира, отстранявайки тимовете на Нортхемптън, Манчестър Сити, Уест Хем, и Хъл Сити. От своя страна Саутхемптън се справи с Кристъл Палас, Съндърланд, Арсенал и Ливърпул, като не допусна нито един гол и нито един от мачовете си.

Жозе Моуриньо направи шест промени в състава си в сравнение с двубоя от Лига Европа срещу Сент Етиен през седмицата. Давид Де Хеа, Антонио Валенсиа, Маркос Рохо, Андер Ерера и Антони Марсиал се завърнаха в стартовите 11, докато капитанът Уейн Рууни остана на пейката.

От своя страна тимът на Саутхемптън нямаше двубои в последните две седмици, а мениджърът на тима Клод Пюел заложи на титулярите от мача със Съндърланд, който „светците“ спечелиха с 4:0.

Юнайтед започна силно двубоя и успя да упражни лек натиск в първите десет минути на двубоя. Бранителите на Саутхемптън изпитваха сериозни трудности срещу Ибрахимович, Мата и Погба, които комбинираха на скорост и лесно навлизаха в наказателното поле на своя противник.

В 4-ата минута Пол Погба отправи първия удар в двубоя, но Фрейзър Форстър успя да избие. Отговорът на Саутхемптън дойде няколко минути по-късно, когато Редмънд стреля извън наказателното поле, но топката рикошира в крак на бранител и излезе в корнер.

В 11-ата минута дойде и една от най-дискусионните ситуации в срещата, когато гол на „светците“ бе неправилно отменен. Райън Бъртранд бе изведен отляво и пусна успореден на голлинията пас, но никой не успя да засече топката. В крайна сметка Рохо догони топката на другия фланг, но действа доста разконцентрирано и позволи на Соареш да му отнеме. Той напредна и подаде във вратарското поле, където Габиадини засече в мрежата, но голът му бе отменен заради засада. Повторенията обаче показаха, че Габиадини не е в положение на офсайд при паса към него.

Двата тима продължиха да играят открит и интересен футбол, а резултата в мача бе открит в 19-ата минута. Първото попадение в срещата падна от статично положение и бе дело на отлично представящия се за „червените дяволи“ през сезона Златан Ибрахимович.

Шведът стреля над стената, пращайки топката в десния ъгъл на вратата на Фрейзър Форстър. Това бе 25-ото попадение за Ибрахимович от началото на сезона за тима от „Олд Трафорд“.

Футболистите на мениджъра Клод Пюел обаче показаха характер и не отстъпиха след допуснатия гол. Уорд-Праус и Тадич имаха добри възможности след далечни удари, но и в двата случая Давид Де Хеа показа класа и запази вратата си суха.

В 39-ата минута символичните домакини отново показаха класата си. След многоходова атака по лявото крило, Маркос Рохо получи топката и видя абсолютно непокрития на границата на наказателното поле Джеси Лингард. Той овладя топката и необезпокояван от никой с лекота я прати в левия ъгъл на вратата за 2:0.

Минута след изтичането на редовните 45 за първата част, „светците“ дочакаха своя момент. Джеймс Уорд-Праус получи по дясното крило и центрира прецизно във вратарското поле, където Маноло Габиадини изпревари Давид Де Хеа и отклони топката в мрежата за 1:2, връщайки надеждите на своите за втората част.  

Втората част започна по възможно най-добрия начин за Саутхемптън. Футболистите на Клод Пюел се възползваха от хаотичната игра на Юнайтед в отбрана и след изпълнението на корнер успяха да изравнят.

В герой за „светците“ отново се превърна Маноло Габиадини, който получи пас от Стивън Дейвис около точката на дузпата, и въпреки че бе с гръб към вратата, успя да се обърне и да стреля точно с левия крак, правейки резултата 2:2.

Голът допълнително окрили символичните гости във финала. В 63-ата минута Саутхемптън пропусна два отлични шанса, а при една от ситуациите левият страничен стълб се оказа верен помощник на Де Хеа.

Първо Валенсия бе на точното място след подаване отдясно и изчисти топката пред погледа на Райън Бъртранд. След изпълнението на корнера Ромеу стреля с глава, но късметът не бе на негова страна и топката рикошира в рамката на вратата.  

В 70-ата минута Йошида действа безкомпромисно срещу Лингард в наказателното поле, изчиствайки топката непосредствено преди футболистът на Юнайтед да отправи удар. Именно от тази ситуация дойде и първият ъглов удар за „червените дяволи“ в мача.  

В последния четвърт час на срещата Юнайтед увеличи оборотите, а по-активната им игра даде резултат три минути преди края. Андер Ерера получи отдясно и насочи прецизно топката в малкия пеналт, където Златан Ибрахимович се извиси над всички и с глава порази целта за 3:2.

МАНЧЕСТЪР ЮН – САУТХЕМПТЪН 3:2

1:0 Ибрахимович 19'

2:0 Лингард 39'

2:1 Габиадини 45+1'

2:2 Габиадини 48'

3:2 Ибрахимович 87'

Манчестър Юн: Де Хеа, Валенсия, Баи, Смолинг, Рохо, Ерера, Лингард, Погба, Мата, Марсиал, Ибрахимович.

Мениджър: Жозе Моуриньо

Саутхемптън: Форстър, Соарес, Йошида, Стивънс, Бъртранд, Ромеу, Дейвис, Уард-Праус, Тадич, Редмънд, Габиадини. 

Мениджър: Клод Пюел

Рефер: Андре Маринър,

стадион: "Уембли"