Ливърпул се завърна на върха във Висшата лига! Момчетата на Юрген Клоп повалиха големия съперник Манчестър Юнайтед с 3:1 в 201-то дерби на Англия. Така мърсисайдци отново изпревариха Манчестър Сити (44 т.), заемайки лидерската позиция за втори път през сезона (45 т.). 

Големият герой на вечерта бе швейцарецът Джердан Шакири, който се появи 20 минути преди края и донесе успеха на Ливърпул с два кинжала във вратата на Де Хеа.

На "Анфийлд".резултатът откри Садио Мане в 24-та минута, докато Джеси Лингард изравни за гостите в 33-ата, след груба грешка на стража на домакините Алисон. 

Всичко се реши в последните 20 минути, когато Юрген Клоп вкара в игра швейцарецът Джердан Шакири. Той се разписа само три минути, след като се появи в игра (73'), като успя да сложи и точка на спора 10 минути преди края.

Това бе първи шампионатен успех на мърсисайдци над Манчестър Юнайтед от осем мача насам. Също така това бе първи успех за Юрген Клоп начело на Ливърпул над Жозе Моуриньо.

Седмицата продължава да е страшно успешна за Ливърпул. Преди няколко дни те надделяха с 1:0 срещу Наполи в Шампионската ли и успяха да си осигурят място в 1/8-финалите на турнира.

За Юнайтед проблемите нямат край. Тимът днес игра прибрано, затворено и дефанзивно. "Червените дяволи" са само с един успех в последните шест двубоя във Висшата лига, като те остават 6-ти с 26 т. .

Стартови състави на двата отбора:

Ливърпул (4-3-3): Алисон Бекер, Натаниел Клайн, Върджил Ван Дайк, Анди Робъртсън, Джорджинио Вайналдум, Фабиньо, Наби Кейта, Мохамед Салах, Роберто Фирмино, Садио Мане

Треньор: Юрген Клоп

Манчестър Юнайтед (3-5-2): Давид Де Хеа, Матео Дермиан, Ерик Баи, Виктор Линдельоф, Диего Далот (Маруан Фелайни 46'), Джеси Лингард, Неманя Матич, Андер Ерера, Ашли Йънг, Маркъс Рашфорд, Ромелу Лукаку

Треньор: Жозе Моуриньо

Главен съдия: Мартин Аткинсън 

Стадион: "Анфийлд Роуд" (Ливърпул)

.....................................

20:00 Довиждане и до нови срещи! Ливърпул спечели Битката за Албиона с 3:1 и си върна върха във Висшата лига!

19:50: КРАЙ НА СРЕЩАТА! Джердан Шакири е големият герой за Ливърпул, вкарвайки два гола в последния половин час и носейки успеха на своя тим с 3:1! 

19:46: Нова смяна за Юнайтед - Мата замени Лингард.

19:41 ГОООООООООООООООООООООООЛЛЛ В 80-ата минута Джердан Шакири вкара втори гол за своите! Нова акция на Ливърпул в предни позиции позволи на Фирмино да комбинира с Шакири пред границата на наказателното поле. Халфът стреля с левия крак, а рикошет отново заблуди Де Хеа и оплета за трети път топката в мрежата.

19:35: Моуриньо опитва да реагира със смяна - в игра се появи Антони Марсиал на мястото на Андер Ерера.

19:29: ГОООООООООООООООООООООЛЛЛЛ В 73-ата минута Ливърпул поведе с 2:1! Големият герой бе влезелият като резерва три минути по-рано Джердан Шакири. Мане се впусна отляво на наказателното поле и опита да вкара топката в зоната пред Де Хеа. Стражът обаче бе излязъл малко по-напред и изби с крак. Кълбото обаче попадна в останалия сам на границата на наказателното поле Шакири. Швейцарецът стреля силно в близкия ъгъл, а рикошет в тялото на Йънг излъга Де Хеа, чукна топката в напречната греда и я заби в мрежата за втория гол за домакините.

19:27: В 71-ата минута Фабиньо стреля мощно от над 35 метра, но право в ръцете на испанския страж на Юнайтед. Секунди след това "червените дяволи" се пренесоха закратко в половината на съперника. Там Лингард получи отляво и опита да намери Лукаку в наказателното поле, но топката излетя в аут.

19:26: В 70-ата минута Клоп сменя Наби Кейта с Джердан Шакири. 

19:25: В 69-ата минута играчите на Ливърпул отправиха два последователни удара. Първо, Мане стреля от границата на наказателното поле, но бранител на Юнайтед изби. Топката стигна до Вайналдум, но лекият му шут се озова в ръцете на Де Хеа.

19:20: В 64-ата минута Юнайтед за първи път през втората част изпрати топката близо до Алисон. Йънг остана сам на левия фланг и оттам центрира на далечна греда за Фелайни. Анди Робъртсън бе на място и изчисти в корнер.

19:17: В 62-ата минута Салах копна топката за далечна греда. Там Дармиан се намеси току пред Ван Дайк. След ъгловия удар, защитата на Юнайтед отново изчисти в предни позиции. 

19:10: Какви данни само! Алисон е направил същия брой грешки, довели до гол във вратата на Ливърпул през тази кампания - 2, колкото Симон Миньоле и Лорис Кариус заедно през сезон 2017/2018 г. Понякога цифрите не прощават и на най-добрите...

19:09: В 52-ата минута Фирмино можеше да даде нов аванс на домакините. Той се завъртя между петима играчи на Юнайтед в наказателното поле на гостите, след което шутира в обратния на Де Хеа ъгъл. Испанецът с нова блестяща намеса отрази шута. След нов удар на Кейта, топката бе отбита от бранител на "червените дяволи".

19:07: Гостите започват и втората част крайно дълбоко в своята половина, докато Ливърпул отново започва постепенно да се доближава стъпка по стъпка към вратата на съперника.

19:03: Една смяна в състава на Юнайтед - на мястото на бранителя Диего Далот се появява вечният "спасител" за Юнайтед при Моуриньо - Маруан Фелайни. През първата част гостите не направиха нито една атака през зоната на Далот - отдясно.

19:02: След 15 минути почивка отново след тук! Начало на втората част на 'Анфийлд" - 1:1 между Ливърпул и Манчестър Юнайтед след 45 минути игра.

18:47: Край на първата част! Ливърпул и Манчестър Юнайтед си вкараха по веднъж - чрез Мане за домакините (24') и Лингард за гостите (33'), оттегляйки се на почивка при 1:1. Развръзката само след 15 минути пауза!

18:45: Две минути добавено време на първата част.

18:45: Фабиньо опита да изненада Де Хеа от дистанция, но топката се отби в бранител на гостите и излезе в аут. След него отбраната на Юнайтед се справи и изчисти. 

18:38: Джеси Лингард прекъсна серия от 14 последователни мача при гостувания, в които няма попадние.

18:37: В 37-ата минута Мане стреля от дистанция, но Де Хеа внимаваше и улови.

18:33: ГООООООООООООООЛЛЛЛЛ! Юнайтед е жив и се връща в мача в 33-ата минута! Ромелу Лукаку се измъкна отляво на наказателното поле на съперника. Белгиецът центрира към вратарското поле една наглед лесна за Алисон топка. Вратарят на Ливърпул обаче не успя да улови кълбото, изпускайки го пред Джеси Лингард. Той, от своя страна, от няколко метра изравни в опразнената врата.

18:29: Садио Мане е бил включен директно в 12 гола за Ливърпул в последните 16 мача - 9 гола и 3 асистенции.

18:27: В 27-ата минута домакините бяха близо до нов гол. Фирмино намери Ловрен в наказателното поле. Бранителят стреля, но бе блокиран от Баи и кълбото излетя високо в аут.

18:24: ГООООООООООООООЛЛЛЛЛ! Ливърпул повежде в 24-ата минута! Домакините взимат аванс с гол на Садио Мане след суперпас на Фабиньо. Бразилецът разсече отбраната на Юнайтед и намери Мане в нея. Сенегалецът се озова на метри от Де Хеа, овладя прекрасно на гърди и с хубав удар встрани от стража откри за своя тим. Ливърпул отново се връща на върха на класирането!

18:16: Момчетата на Юрген Клоп имат нужда от задължителен успех, за да си върнат върха в шампионата. Ето го класирането преди двубоя на "Анфийлд".

18:16: Ливърпул доминира над играта в първите 15 минути. 68% на 32% владеене на топката в полза на мърсисайдци.

18:12: В 12-ата минута Мане се впусна напред с топката в крака, но бе спрян от защитния блок на Юнайтед. Топката отново отиде в краката на бразилеца Фабиньо, чийто удар този път полетя високо в аут. В 14-ата минута Фирмино също опита от дистанция, но топката отново излетя далеч от целта.

18:08: Салах отново се измъкна зад гърба на отбрaната на Юнайтед. Той обаче се забави, но все пак вкара топката дълбоко в наказателното поле. Оттам тя бе изчистена от Баи право на крака на Фабиньо, който стреля от дистанция, но топката профуча покрай вратата зад Де Хеа.

18:06: Две минути след това Ливърпул отново бе близо до вратата на Де Хеа. Фирмино стреля от дистанция, но испанецът се протегна и изби с една ръка. Последва разбъркване, което обаче не създаде повече нерви за Де Хеа и кълбото бе изчистено. В следващата атака Рашфорд също опита да шутира извън пределите на наказателното поле, но Алисон улови топката.

18:04: 4 минути след началото на срещата Юнайтед вкара топката в мрежата на съперника. Подаване от свободен удар на Йънг потърси Лукаку. Белгиецът не игра с топката, но бе в активна позиция. Кълбото влезе във вратата на Алисон, но съдиите отмениха гола, тъй като според новите правила - активната позиция също се взима под внимание, дори играчът да не е докоснал кълбото.

18:02: Първа атака за Ливърпул . Салах получи топка зад гърба на халфовете на Юнайтед и комбинира с Фирмино, който стреля, но топката се отбир в защитник на съперника.

18:00: Начало на срещата! 201-ото Дерби на Англия в историята - Ливърпул срещу Манчестър Юнайтед 0:0!

17:56: "You'll Never Walk Alone" в изпълнение на митичния "Анфийлд" кара дори и хората пред телевизорите да настръхнат...

17:53: Атомосфера от "Анфийлд" и загрявката на Ливърпул...

17:51Контузия в състава на Юнайтед! Крис Смолинг получи травма на загрявката и няма да може да започне срещата. На негово място ще застане Ерик Баи.

17:42: Манчестър Юнайтед отправи призив към феновете си да бъдат толерантни към различията и да не скандират дискриминиращи възгласи по време на срещата.

17:32: Както се очакваше, Юрген Клоп направи някои промени в защита заради проблемите с контузии в тази зона на терена. Натаниел Клайн ще направи първото си появяване през този сезон, а Деян Ловрен и посочен като партньор на Върджил ван Дайк в сърцето на защитата. Клоп прави 4 промени спрямо двубоя с Наполи (1:0) в Шампионската лига, като Кейта и Фабиньо заменят Хендерсън и Милнър. 

Se viene el partidazo del día en la Premier League. Partido con mucha historia y que promete regalarlos 90 minutos inolvidables. Se juega en Anfield y lo sigues minuto a minuto en 365Scores🔥 pic.twitter.com/9HsfQQBs6T

17:31: Жозе Моуриньо остави на пейката голямата си звезда Пол Погба. Португалецът е направил 10 промени спрямо загубата от Валенсия в Шампионската лига (1:2), като Лукаку е единственият, който запазва мястото си в състава. Спрямо мача с Фулъм (4:1) отпреди седмица, Линдельоф и Дармиан заменят Фил Джоунс и Хуан Мата.

17:30: Добър вечер! Половин час до началото на големия мач между Ливърпул и Манчестър Юнайтед на "Анфийлд". 16 точки разлика между двата тима в таблицата. Ливърпул е 2-ри с 42 точки, докато Юнайтед е 6-ти с 26 точки. Вече излязоха и съставите...