Отборът на Ливърпул надигра с категоричното 3:0 Лестър в последен мач от 9-тия кръг на Висшата лига. Автогол на Джони Еванс даде началото на боя, а Диго Жота и Роберто Фирмино оформиха крайния резултат, който можеше и да е далеч по-внушителен без бляскавите изяви на Каспър Шмайхел на вратата на гостите. 

19 снимки

Домакините започнаха срещата по изключително настъпателен начин и в рамките на първите две минути Джорджинио Вайналдум и Садио Мане нанесоха удари, които обаче минаха опасно близо до вратата на Каспър Шмайхел. 

В 9-та минута дойде и първият много сериозен шанс за момчетата на Юрген Клоп. След отнета топка около наказателното поле на Лестър, Садио Мане и Роберто Фирмино комбинираха, за да намерят в стрелкова позиция Къртис Джоунс. Младокът стреля, но топката срещна страничната греда на вратата на "лисиците". 

Четири минути по-късно Фирмино изведе Диого Жота на около 18 метра от вратата на Шмайхел, но ударът на португалеца беше отразен с вещина от стража на гостите. 

В 21-та минута все пак усилията на момчетата на Клоп се увенчаха с успех, макар и по неочакван начин. След центриране от ъглов удар бранителят на гостите Джони Еванс си заби нелеп автогол в собствената мрежа и зарадва "мърсисайдци". 

Две минути по-късно гостите можеше да отговорят. След хубава атака Джейми Варди центрира отлично за Харви Барнс, който обаче от около 15 метра не намери очертанията на вратата на Алисон.

В следващите минути темпото спадна, като и двата тима си размениха по едно не лошо положение, съответно след удари на Садио Мане и Джеймс Джъстин. 

В 41-та минута авансът беше удвоен, което беше и закономерно с оглед на представянето на двата тима. Андрю Робъртсън центрира от левия фланг, а на точното място се оказа Диого Жота, който направи резултата 2:0.  

Няма и 60 секунди след рестарта Ливърпул имаше пореден добър шанс, вече и за трети гол, След центриране отдясно Диого Жота беше намерен сам на задната греда, но стрележът не успя да уцели вратата от броени метри. 

В 54-та минута домакините отново изпуснаха златен шанс да поведат с класически резултат. След стархотна контраатака Садио Мане беше изведен очи в очи с Каспър Шмайхел, но ударът му беше париран от датския страж, преди Кристиан Фукс да изчисти от гол линията, за да остави резултата 2:0. Три минути по-късно Жота отново финтира майсторски противников бранител, но Шмайхел отново беше образцов в изявата си. 

В 76-та минута момчетата на Юрген Клоп някак успяха да пропуснат гигантски троен шанс за гол. Първо Диго Жота стреля, при което топката беше избита на милиметри, преди да мине гол линията. Роберто Фирмино след това беше развенчан от Каспър Шмайхел, преди стражът да спаси и мощният удар на Садио Мане след рикошет в гредата да укроти кълбото в ръцете си. 

Осем минути по-късно Жота и Мане отново показаха ядреното си ускорение, но Шмайхел за кой ли път предотврати резултатът да сдобие класически вид, а Юрген Клоп недоумяваше може би как резултатът все още е само 2:0. 

В 86-та минута все пак логичното се случи и "мърсисайдци" забиха и трети пирон в ковчега на момчетата на Брендън Роджърс. След центриране на Джеймс Милнър Роберто Фирмино се извиси най-високо и не остави никакви шансове този път на Шмайхел, оформяйки и крайното 3:0. 

Така Ливърпул се изкачи до втората позиция с 20 пункта, равни с тези на лидера Тотнъм. Лестър, от своя страна, остава 4-ти, само на две точки зад водачите. 

Ливърпул - Лестър 2:0

1:0 - Джони Еванс (авт, 21)

2:0 - Диого Жота (41)

Ето и стартовите състави на двата тима: 

Ливърпул: Алисон, Милнер, Фабиньо, Матип, Робъртсон, Джоунс, Вайналдум, Кейта, Жота, Фирмино, Мане;

Лестър: Шмайхел, Фукс, Еванс, Фофана, Олбрайтън, Менди, Тилеманс, Джъстин, Барнс, Мадисън, Варди;