За първи път през 21-и век отборът на Евертън постигна успех над градския си съперник Ливърпул на неговия "Анфийлд" в пореден мач от кръга в английската Висша лига. Това се случи, след като „карамелите” надделяха с 2:0 над актуалния английски шампион, за да вземат първи успех при визита на „Анфийлд” от 1999-а година. Така Евертън победи Ливърпул за първи път от 25 поредни визити във всички турнири на „Анфийлд” и на практика събори доминацията на „червените” от града на Бийтълс за повече от четвърт век. За последен път пък Евертън спечели срещу Ливърпул през 2010-а година, но това се случи в дома на "карамелите" - "Гуудисън Парк".

Ричарлисон даде аванс на „сините” след три минути игра, след което Ливърпул заигра значително по-добре, ала контузия на капитана Джордан Хендерсън умиротвори острите набези на „червените”, които за пореден път изпитаха трудности в това да пробият дълбоко подредена защита на противник през сезона. В 83-ата минута пък резервата Гилфи Сигурдсон реализира спокойно наказателен удар след спорно нарушение на Трент Александър-Арнолд в наказателното поле на домакините срещу Доминик Калвърт-Люин, за да категоризира успеха на Евертън над своя славен съперник.

Ливърпул - Евертън

източник: sofascore.com

Това е четвъртата поредна загуба за Ливърпул през сезона, като отборът е на шесто място с 40 точки. Точно толкова има и Евертън, като „карамелите” са с мач по-малко и имат шанс да изместят градския си съперник във временното класиране. Четвъртият Челси пък е с 43 точки, а това е последното място, даващо право на участие в груповата фаза на Шампионската лига през новия сезон.


90 снимки

Не са малко твърденията, че в първия дуел през сезона между двата отбора беляза крахът в резултатите на актуалния английски шампион, след като бранителят Върджил ван Дайк бе изваден за сезона след кошмарно влизане от Джордан Пикфорд. Иначе, тогава мачът на „Гуудисън Парк” завърши при резултат 2:2, като в самият край на срещата много спорно бе отменен гол на капитана на мърсисайдци Джордан Хендерсън за засада на Садио Мане.

В града край река Мърси пък има много сериозен вятър и ще видим доколко той ще повлияе на качеството на игра, представено от двата отбора. Срещата стартира шеметно за гостите, като Евертън откри резултата след само три минути игра. Тиаго Алкантара загуби топката, а Дукуре я свали за Хамес. Той изведе зад гърба на отбраната на "червените" Ричарлисон, който с диагоанален шут матира Алисон - 1:0 за Евертън.

Темпото в срещата стана много сериозно, но Пикфорд не му се налагаше да се намесва. Хамес Родригес обстрелва вратата на Ливърпул в 17-ата минута от свободен удар, но прекалено леко, за да затрудни Алисон Бекер. Майкъл Кийн се намеси блестящо с блокиране на удар в 19-ата минута на Роберто Фирмино и прати топката в корнер. Ако не беше намесата му, твърде вероятно бе домакините да изравнят резултата. В 20-ата минута Пикфорд направи страхотно спасяване след удар от въздуха без подготовка на капитана на Ливърпул Джордан Хендерсън.

Натискът на Ливърпул се засили, а в 22-ата минута Трент Александър-Арнолд шутира много мощно отдясно, но Пикфорд с една ръка прати топката в пореден корнер. Агонията с контузиите в Ливърпул не стихна и в този мач. В 25-ата минута капитанът на отбора Джордан Хендерсън получи разтежение и трябваше да бъде принудително заменен. Все пак капитанът на 19-кратните шампиони на Англия се завърна на терена и продължи игра. Това се случи за по-малко от 60 секунди и Натаниел Филипс влезе на негово място.

В 33-ата минута Алисон направи класно спасяване, след като удар на Шеймъс Колмън с глава бе отразен, след като Андрю Робъртсън изпусна ирландеца зад гърба си. След корнера Люка Дин нанесе удар отляво, но встрани от домакинската врата. Нат Филипс стреля с глава след центриране от фаул, но топката отиде встрани от вратата, бранена от анличанина Пикфорд.

Не бяха изминали и 90 сеунди от второто полувреме, а Садио Мане атакува с глава вратата на Пикфорд, но ударът на сенегалеца попадна право в ръцете на английския страж на гостите. Натискът на домакините се засили сериозно през втората част, а в 51-ата Садио Мане за втори път стреля с глава посока вратата на Евертън, но неточно. Миг преди това път Годфрий се намеси страхотно, за да не позволи на Фирмино да реализира. В 53-ата Майкъл Кийн блокира опасен удар на Садио Мане след чудесно разиграване през средата на отбраната на Евертън и отърва своя отбор от опасен удар.

В 56-ата минута дойде ново спасяване на Пикфорд след удар на Роберто Фирмино. В 62-ата минута резервата Сигурдсон стреля към вратата на английския шампион, ала Алисон Бекер улови. В 65-ата минута Александър-Арнолд пусна успореден пас отдясно между централните бранители и вратаря на Евертън, но никой футболист на Ливърпул не притича да завърши паса. В 69-ата минута Салах изпусна най-сериозното положение в срещата, след като Салах излезе "очи в очи" срещу Джордан Пикфорд и ударът му бе спрян от умело излизане на Джордан Пикфорд, който този път спаси отбора си.

В 81-ата минута гостите получиха дузпа. Ричарлисон пое топката от своята половина и даде пас за Калвърт Люин. Той опита удар, а Александър-Арнолд се пусна на шпагат, докато бразилецът се спъна в легналото тяло на английския краен защитник и реферът Кавана посочи бялата точка. Реферът погледна мониторите на ВАР и с цялото си убеждение потвърди наказателния удар, а Гилфи Сигурдсон пласира прецизен удар в долния десен ъгъл от вратата на Алисон, за да направи резултата 2:0 за "карамелите".

В добавеното време на срещата Джорджинио Вайналдум стреля опасно, но Пикфорд направи поредната си добра изява в срещата.

FT / ЛИВЪРПУЛ 0:2 ЕВЕРТЪН |  ВРЕМЕННОТО КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

0:1 Ричарлисон (3)

0:2 Гилфи Сигурдсон (83-дузпа)

Рефер: Крис Кавана

Стартови състави:

Ливърпул: Алисон – Трент Александър-Арнолд, Озан Кабак 🟨, Джордан Хендерсън (26' - Нат Филипс), Андрю Робъртсън – Джорджинио Вайналдум, Къртис Джоунс (63' - Шакири), Тиаго – Садио Мане 🟨, Мохамед Салах, Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп

Евертън: Джордан Пикфорд –  Шеймъс Коулман, Бен Годфри, Мейсън Холгейт, Майкъл Кийн, Люка Дин – Абдулай Дукуре, Андре Гомеш 🟨 (59' - Сигурдсон), Том Дейвис – Хамес Родригес (62' - Калвърт-Люин) - Ричарлисон

Мениджър: Карло Анчелоти