Челси победи Лестър с 2:1 в мач от 37-ия кръг на Висшата лига и се изкачи на третата позиция в класирането, измествайки съперника си. През първото полувреме домакините не получиха дузпа за нарушение срещу Тимо Вернер, а малко по-късно гол на германеца бе отменен заради игра с ръка. В началото на втората част лондончани откриха резултата чрез Антонио Рюдигер, а Жоржиньо (66) удвои от дузпа. Но "лисиците" намалиха резултата с попадение на Келеши Ихеаначо (77).

Челси Лестър

източник: Sofascore.com

По този начин Челси погледна смело към класиране в Шампионската лига, след като в последния кръг от сезона лондончани гостуват на Астън Вила, докато Лестър е домакин на Тотнъм. От тази ситуация може да се възползва Ливърпул, който по-късно днес трябва да изиграе двубой срещу Бърнли, а в последния кръг да приеме Кристъл Палас на "Анфийлд". В момента "сините" са с актив от 67 точки, с една повече пред "лисиците" и четири пред мърсисайдци.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Още в 4-ата минута Челси имаше отлична възможност. Домакините организираха скоростна атака и Тимо Вернер продължи към Бен Чилуел, който мигновено центрира остро в наказателното поле, но на далечната греда Кристиан Пулишич не успя да засече.

Минута по-късно отново последва центриране в наказателното поле, но този път Сесар Аспиликуета не успя да намери целта. Натискът на "сините" продължи и Рийс Джейм опита от далечно разстояние да преодолее Едуард Менди, но изстрелът му премина покрай десния страничен стълб.

В 9-ата минута последва нова отлична комбинация от лондончани. Кристиан Пулишич изведе Нголо Канте. Французинът навлезе в наказателното поле и стреля в далечния ъгъл, но Каспер Шмайхел решително изби. Американецът стигна до отбитата топка, но последвалият му изстрел бе блокиран.

Постепенно "лисиците" успяха да предотвратят ранния натиск на домакините и се опитаха от своя страна да упражнят висока преса.

В 19-ата минута лондончани поискаха дузпа, след като Юрий Тилеманс закъсня с изчистването на топката и Тимо Вернер се възползва от това. Белгиецът изрита крака на нападателя, но главният съдия Майк Дийн бе категоричен, че дузпа няма, а таков бе решението и на реферите, които наблюдаваха ситуацията с ВАР. Но това бе ситуация, в която Челси можеше да получи 11-метров наказателен удар.

Три минути по-късно отново германският национал бе в светлината на прожекторите. Вернер получи зад гърба на защитата и реализира в долния десен ъгъл, но попадението му бе отменено заради засада.

В 25-ата минута Юрий Тилеманс центрира остро от ъглов удар, където Джейми Варди от трудна позиция нанесе изстрел от въздуха, но топката прелетя над вратата.

Четири минути по-късно Мейсън Маунт нахлу в наказателното поле и опита да подаде към Кристиан Пулишич, но Чаглар Союнчу блокира паса, но топката отново се озова в англичанина. Крилото веднага нанесе мощен изстрел, но Каспер Шмайхел с великолепно спасяване изби в ъглов удар. Бен Чилуел центрира от корнера в наказателното поле, където Тиаго Силва стреля с глава, пращайки топката над вратата.

В средата на първата част мениджърът на Челси научи лошата новина, че трябва да замени принудително Нголо Канте, а на негово място се появи Матео Ковачич.

В 34-ата миута Челси в крайна сметка откри резултата. Рийс Джейм центрира от ъглов удар на близката греда, където Сесар Аспиликуета продължи към далечната, след което Тимо Вернер засече във вратата на Каспер Шмайхел и системата на голлинията потвърди попадението, но главният съдия Майк Дийн го отмени заради игра с ръка на нападателя.

Три минути по-късно напрежението пред вратата на гостите продължи. Сесар Аспиликуета подаде към Мейсън Маунт в наказателното поле, където англичанинът нанесе мигновен удар, но много неточен.

В 42-ата минута лондончани имаха нова отлична възможност. Мейсън Маунт проби великолепно отдясно, след което центрира остро на първата греда, където Кристан Пулишич стреля, но покрай вратата.

Челси стартира втората част по отличен начин. Бен Чилуел центрира от ъглов удар в наказателното поле, където Антонио Рюдигер бе над всички и с глава реализира в мрежата на Каспер Шмайхел.

В следващите минути темпото на игра не се развиваше в същите високи обороти и головите възможности липсваха. В 63-ата минута Тимо Вернер напредна в половината на гостите и нанесе изстрел, но той попадна в ръцете на Каспер Шмайхел.

Две по-късно германецът отново бе замесен в нова ситуация пред вратата на датчанина. Тимо Вернер напредна и бе препънат в наказателното поле от Уесли Фофана. Главният съдия Майк Дийн отсъди нарушение, след което ситуацията бе прегледана с ВАР и реферът посочи бялата точка. Зад топката застана Жоржиньо и в типичния си стил елегантно реализира в долния ляв ъгъл.

В 70-ата минута Лестър отправи първия си точен изстрел към вратата на домакините. Айозе Перес стреля от дистанция, но право в ръцете на Едуард Менди.

Постепенно "лисиците" успяха да се възползват от отпускането на Челси. В 77-ата минута Вилфред Ндиди атакува Матео Ковачичи и успя да му открадне топката, след което я подаде към Келеши Ихеаначо, който реализира хладнокръвно.

В 80-ата минута отново нигериецът бе в основата на опасност пред вратата на Едуард Менди, но изстрелът му попадна в ръцете на вратаря. Постепенно домакините опитаха да пресират Лестър.

Последната минута от редовното време дойде с възможност за Лестър. Рикардо Перейра проби отлично по десния фланг, след което центрира по земя около точката на дузпата, където Айозе Перес нанесе изстрел, но той бе много разочароващ и топката прелетя над вратата.

Дълбоко в добавеното време напрежението ескалира, след като Антонио Рюдигер и Рикардо Перейра се сдърпаха. Причината бе нарушение на бранителя на "лисиците" срещу Бен Чилуел, а след това в сблъсъците се присъединиха и останалите футболисти на терена, както и хора от скамейките.

До края на двубоя Челси успя да задържи преднината си и да направи важна крачка към класиране в Шампионската лига.

ЧЕЛСИ - ЛЕСТЪР 2:1/КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

1:0 Рюдигер 47'

2:0 Жоржиньо 66'-д.

2:1 Ихеаначо 77'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

ЧЕЛСИ: Едуард Менди, Рийс Джеймс, Тиаго Силва, Антонио Рюдигер, Сесар Аспиликуета, Нголо Канте, Жоржиньо, Бен Чилуел, Мейсън Маунт, Кристиан Пулишич, Тимо Вернер

Мениджър: Томас Тухел

ЛЕСТЪР: Каспер Шмайхел, Тимъти Кастан, Лесли Фофана, Чанглар Союнчу, Люк Томас, Марк Олбрайтън, Вилфред Ндиди, Юрий Тилеманс,, Джеймс Мадисън, Айозе Перес, Джейми Варди

Мениджър: Брендън Роджърс

Гл. съдия: Майк Дийн

Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон