Отборът на Ливърпул не се предава в битката за титлата, след като надигра с резултат 2:0 гостуващия на "Анфийлд" тим на Евертън в горещото мърсисайдско дерби от 34-ия кръг на английската Висша лига. Андрю Робъртсън откри в 62-ата, а вездесъщият Дивок Ориги удвои в 85-ата минута и сложи точка на спора. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

"Червените" имаха доста проблеми в днешния ден, тъй като "карамелите" стояха доста стабилно в защитата и няколко пъти бяха близо до това да шокират домакините с опасните си контраатаки. В крайна сметка обаче смените на Юрген Клоп, и по точно влизането на Ориги след час игра, дариха Ливърпул с безценни три точки. 

По този начин "червените" имат 79 точки и отново са на само една от лидера Манчестър Сити при оставащи по пет мача и за двата тима до края на сезона. Загубата пък остави Евертън в зоната на изпадащите, на 18-ата позиция, с 29 пункта и на две от спасителната зона, където се намира Бърнли. В следващия кръг Ливърпул гостува на възродения Нюкасъл, но преди това приема Виляреал в първи 1/2-финален сблъсък в Шампионската лига. За "карамелите" пък предстои нов тежък мач срещу Челси на "Гудисън Парк".

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините започнаха двубоя със сериозно предимство при владеенето на топката, но така и не успяваха да създаде нещо опасно пред вратата на Джордан Пикфорд. В същото време „карамелите“ разчитаха на контраатаки и на два пъти стигаха до наказателното поле на „червените“, като в първия случай удар на Демарай Грей в 15-ата минута беше блокиран, а две минути след това Трент Александър-Арнолд спря опасен пробив отляво на Антъни Гордън.

Първият удар на “червените” към вратата на гостите дойде в 22-ата минута, когато Садио Мане успя да си освободи пространство и стреля от дистанция, но топката мина над вратата. 

Две минути по-късно Гордън получи жълт картон за симулация, след като се строполи в наказателното поле след съвсем леко съприкосновение с Андрю Робърстън. Повторенията показаха, че наистина 21-годишното крило е паднал прекалено лесно.  

В 31-ата минута Диого Жота получи топката от Робъртсън в наказателното поле, но стреля покрай вратата на Пикфорд.

Евертън имаше хубав шанс да поведе в резултата в 34-ата минута, когато Ричарлисон получи в своята половина и подхвана бърза контраатака, след което изведе отядсно Абдулай Дукоре. Малиецът вледе в наказателното поле и опита удар към далечния ъгъл, но неточно, като и Жоел Матип бързо скъси дистанцията и го затвори.

С изтичането на редовното време на първата част се стигна до сериозни нерви между футболистите на двата отбора. Тиаго Алкантара леко настъпи Ричарлисон, който падна на тревата превивайки се от болка. Съдията обаче не спря играта, а играчите на Ливърпул продължиха да разиграват. След около 30 секунди Дукоре извърши нарушение срещу Фабиньо и чак тогава играта беше спряна. В същото време Ричарлисон продължаваше да лежи на терена, а играчите на двата тима се сдърпаха сериозно, като в крайна сметка Дукоре и Мане получиха жълти картони.

Ливърпул - Евертън / Висша лига, 34-и кръг, 24.04.2022 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Две минути след началото на второто полувреме Ливърпул изпълниха корнер, след което топката стигна до Наби Кейта, който стреля от дистанция, но встрани от вратата.  

Евертън продължаваше да стои добре в защитата и да атакува на контраатаки, като на три пъти организираше опасни такива. В 56-ата минута те бяха най-близо до гола, когато Гордън беше изведен отляво в половината на "червените", влезе в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл, но покрай лявата греда на Алисон. 

След точно час игра Юрген Клоп предприе двойна смяна и пусна в игра Дивок Ориги и Луис Диас, които замениха Наби Кейта и Садио Мане.

„Червените“ пробиха сената „карамелите“ в 62-ата минута с първия точен удар в мача. Мохамед Салах получи отдясно и комбинира с появилия се току-що Дивок Ориги, който пък я върна на египтянина на близката греда. Последва центриране без забавяне на Салах към далечната греда, където Андрю Робъртсън беше оставен непокрит и с глава заби топката във вратата на Пикфорд.  

Четири минути по-късно Ливърпул беше много близо до втори гол. Александър-Арнолд центрира от ъглов удар, Пикфорд боксира неубедително, топката отново стигна до крайния защитник и последва ново подаване към далечната греда. Там Матип стреля с глава, но Мейсън Холгейт успя да избие пред голлинията. Кълбото обаче попадна на крака на непокрития Салах от десет метра, но ударът му премина над напречната греда.

В 67-ата минута Александър-Арнолд центрира от десния фланг в наказателното поле, където Ориги стреля с глава, но покрай вратата. 

Пет минути след това "карамелите" получиха хубав шанс да се върнат в мача. Отново Гордън създаде сериозни проблеми на колебливия днес Матип отляво, преодоля го и комбинира с Алекс Айоби, който пък предостави топката на Демерай Грей. Последва мощен шут на английското крило пред дъгата на наказателното поле, но кълбото профуча на сантиметри от дясната греда на Алисон. 

Гостите се активизираха в последните минути и в 79-ата отново застрашиха сериозно вратата на „червените“. Резервата Деле Али преодоля отляво в наказателното поле Александър-Арнолд и пусна успореден на голлинията пас, но Робъртсън успя да изчисти пред погледа на Айоби, който щеше да засече в опразнената врата.

В 84-ата минута домакините можеха да решат всичко в двубоя. Салах получи отдясно и тръгна към наказателното поле, след което предостави топката на Тиаго, който стреля от границата на пеналтерията, получи се рикошет в Шеймъс Коулман, но Пикфорд показа добър рефлекс и изби.

Само минута по-късно Ливърпул подпечата успеха си с второ попадение. Джордан Хендерсън центрира към далечната греда, където Луис Диас опита задна ножица, но се получи като подоване за Ориги, който бе изпуснат и с глава прониза Пикфорд за 2:0. 

До края на дербито "червените" не допуснаха изнеда и удържаха преднината си, с което продължават битката за титлата с Манчестър Сити, докато Евертън ще се надява на добри резултати до края на сезона, за да запази мястото си в  елита на Англия.


FT | ЛИВЪРПУЛ – ЕВЕРТЪН  2:0

1:0 Андрю Робрътсън 62'

2:0 Дивок Ориги 85' 

Висша лига, 34-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 32. Жоел Матип, 4. Върджил ван Дайк, 26. Андрю Робъртсън - 6. Тиаго Алкантара, 3. Фабиньо, 8. Наби Кейта - 11. Мохамед Салах, 10. Садио Мане, 20. Диого Жота 

Резерви: 62. Куивейн Келехър (вр), 5. Ибрахима Конате, 12. Джо Гомес, 21. Константинос Цимикас, 7. Джеймс Милнър, 23. Луис Диас, 17. Къртис Джоунс, 14. Джордан Хендерсън, 27. Дивок Ориги  

Мениджър: Юрген Клоп

ЕВЕРТЪН (4-3-3): 1. Джордан Пикфорд - 19. Виталий Миколенко, 5. Майкъл Кийн, 4. Мейсън Холгейт, 23. Шеймъс Коулман (к) - 17. Алекс Айоби, 6. Алан, 16. Абдулай Дукоре - 11. Демарай Грей, 7. Ричарлисон, 24. Антъни Гордън   

Резерви: 15. Асмир Бегович (вр), 32. Джарад Брантуайт, 2. Джонджо Кени, 5. Майкъл Кийн, 8.Фабиан Делф, 34. Ануар Ел Гази, 36. Деле Али, 60. Исаак Прайс, 33. Саломон Рондон  

Мениджър: Франк Лампард


Главен съдия: Стюарт Атуел, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия