Ръководството на Ливърпул е извършило плащане в размер на 1 милион паунда като компенсация заради извънсъдебно споразумение с Манчестър Сити след оплакване на „гражданите” до Висшата лига за промишлен шпионаж. Новината е на авторитетния британски ежедневник „Таймс”.

Според изданието става дума за това, че хора на мърсисайдци са успели да хакнат скаутската система, която „гражданите” използвали. Случаят датира от 2013 година, като и двете страни направили всичко възможно цялата история да се пази в тайна. В Сити стигат дотам, че наемат експерти по компютърен шпионаж, за да установят със сигурност, че е имало проникване в системата им.


Не пропускайте марковият сблъсък Челси - Ливърпул на 22 септември от 18,30 часа - само ефира на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA!


Въпреки всичко скандалът си изглежда доста сериозен особено в светлината на случилото се през миналия сезон, когато мениджърът на Лийдс Юнайтед Марсело Биелса беше пратил свои хора да наблюдават Дарби Каунти в собствената база на „овните” преди директния мач между двата тима в Чемпиъншип. Впоследствие аржентинецът призна, че е постъпвал по такъв начин с всичките си съперници, тъй като правилата не го забраняват. Той обаче с готовност прие наложената му санкция.

Според „Таймс” случката между Ливърпул и Сити се е развила 12 месеца, след като скаути на „гражданите” са преминали да работят на „Анфийлд”. В това число попада и настоящият спортен директор на „червените” Майкъл Едуардс. Нарушенията са били систематични, тъй като в системата Scout7 са били регистрирани стотици неправомерни изтегляния от базата данни.