Серхио Агуеро за кой ли път затвърди статута си на играеща легенда на Манчестър Сити. Аржентинецът собственоръчно отстреля Арсенал в дербито на 25-ия кръг на Висшата лига и позволи на тима си все още да се надява, че може да догони Ливърпул и да защити титлата си. 

Нападателят наниза хеттрик за успеха с 3:1 и макар третото му попадение да беше с дейно участие и на ръката, успехът на тима му беше напълно заслужен. Той се разписа в 44-та секунда, в 44-та минута и малко след изтичането на час игра. Капитанът на лондончани Лоран Кошчиелни беше изравнил в 11-та минута, но "артилеристите" не се пребориха за нищо различно от поражение. 

С постижението си от неделната вечер, Агуеро вече има 40 гола на сметката си срещу останалите тимове от Топ 6, което е недостигнато от друг играч в ерата на Висшата лига. "Топчиите" досега бяха най-неудобният му съперник от тази шестица, но и те вече имат осем попадения в мрежата си от него. Толкова пъти е вкарвал и на градския съперник Манчестър Юнайтед. 

След издънката в гостуването на Нюкасъл през седмицата, "гражданите" просто нямаха право на нова грешка, защото титлата щеше да стане далечен мираж. И решени да се реваншират на феновете си, те се хвърлиха яростно напред буквално от първата секунда. 

И вкараха с първата си опасна атака. Това се случи още в 44-та секунда, когато при една продължителна атака Аймерик Лапорт центрира за Агуеро в наакзателното поле и въпреки нисичкия си ръст, той плонжира и с глава прониза мрежата за 1:0. 

Малко след това всичко можеше да умре като интрига. В 9-та минута асистентът за първия гол Аймерик Лапорт прати топката и в мрежата. Но се оказа, че е бил зад защитата в момента на изстрела и попадението беше отменено заради засада. 

И само две минути по-късно "топчиите" изравниха. Тогава Лукас Торейра центрира от корнер на близката греда, Начо Монреал отклони към далечната, а там непокрит Лоран Кошчиелни стреля с глава и изненада Едерсон за 1:1. 

Домакините тръгнаха напред да търсят възстановяването на аванса си и бяха близо да го сторят в 18-та минута, но тогава Николас Отаменди не успя да преодолее Бернд Лено с изстрела си от наказателното поле и статуквото се запази. 

След това имаше добри минути и за гостите, но Сеад Колашинац, Александър Лаказет и Щефан Лихтщайнер не успяха да се възползват и да създадат нещо по-опасно. Домакините имаха своите шансове чрез Кевин де Брюин и Рахийм Стърлинг, но също не успяха да затруднят сериозно Лено. 

И когато изглеждаше, че почивката ще дойде при равен резултат, "гражданите" нанесоха смъртоносен удар. В 44-та минута Илкай Гюндоган пусна феноменален пас зад защитата на "топчиите", намери Рахийм Стърлинг, а той пусна на празна врата за връхлитащия Агуеро. И той от такава позиция не прощава - 2:1. 

Всичко можеше да приключи в продължението на първата част, но ударът на Кевин де Брюин от чиста позиция мина на сантиметри от лявата греда. И така почивката дойде само с един гол аванс на домакините, запазвайки интригата за втората част. 

Белгиецът можеше да се разпише и в началото на второто полувреме, но ударът му от дистанция беше спасен отново от Лено. Но всичко на практика приключи малко повече от час след началото на мача, когато Агуеро оформи хеттрика си. 

Тогава Рахийм Стърлинг направи смешна защитата на "артилеристите" и подобно на втория гол, центрира успоредно на голлинията за аржентинеца. Лено сега отклони леко топката, която първо се удари в хълбока на нападателя, а после чрез ръката му мина на 20-ина сантиметра зад голлинията. Реферите не видяха нарушението на южноамериканеца и посочиха центъра - 3:1. 

Това пречупи окончателно "артилеристите". Те нямаха на практика сериозно положение до края на мача, като атаките им се пречупваха в подстъпите към вратата на Едерсон. Сити пък играеше умно и не само не позволяваше отпускане, но дори търсеше и още голове. 

Четвърт час преди края Агуеро можеше да вкара и четвърти гол, но Бернд Лено спаси тима си от погром. Илкай Гюндоган и Рахийм Стърлинг изпуснаха още възможности за домакините, а последният шанс пропиля Рияд Марез и в крайна сметка повече голове не паднаха. 

След тази развръзка момчетата на Пеп Гуардиола си отвоюваха обратно втората позиция с 59 точки, засега на две зад Ливърпул на върха. Арсенал остава шести със своите 47 точки и изпусна златен шанс да притисне Челси в битката за Топ 4. 

Ето и съставите на двата отбора:

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стърлинг, Лапорт, Де Брюин, Бернардо Силва, Гюндоган, Агуеро, Давид Силва, Фернандиньо, Отаменди

Арсенал: Лено, Кошчелни, Торейра, Лихтщайнер, Обамеянг, Ивоби, Монреал, Мустафи, Бендузи, Колашинац, Лаказет