Манчестър Сити бе абсолютният властелин на английския футбол през миналия сезон. Втората година на Хосеп Гуардиола начело на "гражданите" донесе 5-та титла във витрината на клуба (гарнирана с трофей от Купата на лигата) и четвърта в ерата на арабските шейхове. Успехът бе постигнат по впечатляващ начин – с експанзивен и атакуващ стил на игра, постлан от каталунския естет от Сан Педор. Отборът от "Етихад" вкара цели 106 гола и достигна за първи път рекордните 100т. за сезон с 38 мача. Той също така нареди най-дългата серия от последователни победи за една кампания в лигата. Остават броени дни до началото на сезон 2018/2019г., а момчетата на Гуардиола отново са сочени за основен фаворит за титлата. Какво обаче могат да предложат другите 19 тима, за да спрат похода на шампиона към втори пореден триумф?

Инвестиции:

Като цяло Сити бе тих на трансферния пазар. Или поне за своите стандарти. "Гражданите" платиха едни "скромни" 60 млн. евро за звездата на Лестър Риад Марез.

Рияд Марез

източник: Gulliver/GettyImages

И толкова. Все още има няколко дни (до 9 август) до края на трансферния пазар в Англия, за да добавят някое име към селекцията си. По-малките инвестиции обикновено се превръщат в проблем за защитаващия титлата си отбор. Това показва статистиката за последните 9 кампании, когато титлата не бе защитена нито веднъж. Данните сочат, че в повечето случаи бъдещите шампиони инвестират много повече от отбора, който защитава трофея. Единствените две изключения са Манчестър Юнайтед през 2013г. и Лестър през 2016г., които са похарчили по-малко от предишния шампион, но в крайна сметка са поставя короната върху главите си. През миналия сезон защитаващият титлата си Челси инвестира 186 млн. паунда, докато Сити вложи 227 млн. паунда.

Да играеш тяхната игра:

За да бъде победен Сити, трябва да се играе тяхната игра. Да се играе смело, без страх от това, което Гуардиола и неговите възпитаници предлагат. Разбира се, това е изключително трудно, поради високия интензитет на подавания, на размяна на позиции и на преса, които налагат "гражданите". Това обаче не е невъзможно. Видяхме как Ливърпул им се противопостави на три пъти през сезона, отстранявайки ги от Шампионската лига и постигайки една от големите победи през кампанията - с 4:3 на "Анфийлд".

Ман Сити - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

Направи го и Манчестър Юнайтед, който пък изоставаше с 2:0, но сътвори митичeн обрат до 2:3 на "Етихад" през април. В този двубой се видя, че "червените дяволи" бяха решили да се впуснат в предни позиции, без да се свенят. Те играха играта на Сити. Опитаха и успяха. Юрген Клоп сякаш е най-трудният съперник за Гуардиола, тъй като германецът налага много подобен на каталунеца стил. Вертикален футбол, с владеене на топката, креативност в предни позиции и много висока преса, изпълнявана по съвършен начин, през голяма част от срещата.

Пол Погба шепне нещо в ухото на Данило от Манчестър Сити.

източник: Gulliver/Getty Images

"Паркиране на автобуса"

Затварянето в своята половина е маниер на игра, който много отбори практикуват срещу Сити. Трудно може да се успее чрез него обаче. Обикновено Гуардиола има оръжия - скорост, креативизвъм, тактически нус, за да пробие който и да е защитен блок. Показа го много пъти в последните два сезона. Огромното предимство на Сити е значителният брой играчи с технически потенциал да боравят умело с топката и диктуват темпото. Петкратният шампион на Англия владее топката средно в 71,94% от времето в мачовете от шампионата. Именно то е и едно от големите предимства на тима в срещите с повечето отбори. Сити просто доминира в половината на съперника и рано или късно стига до тези положения, които са нужни, за да отбележи. Малко са обаче тези, които успяха да спрат именно по този начин шампионите.

Бърнли и Кристъл Палас са най-ярките примери, като и двата отбора стигнаха до равенства. Но това едва ли е формула за голям успех.

Шампионският гол на Венсан Компани  През 2012 година Юнайтед изглежда орисан да спечели титлата, но към края на сезона започва да губи почва под краката си. Загуба от Уигън и равенство 4:4 у дома срещу Евертън връща шансовете на Сити и изведнъж шумните съседи отново държат съдбата си в своите собствени ръце. Всичко минава през задължителна победа у дома над Юнайтед и тя идва след попадението с глава на Компани. Дни по-късно небесно сините слагат край на 44-годишната пауза от последната им шампионска титла на Англия.

източник: Gulliver/Getty Images

Тактическата гениалност на Гуардиола:

Гуардиола обича да притежава топката. Също така той обича да твори с нея. Едно от силните хрумвания на Пеп, привнесено в действията на Сити, е играта в т.нар "half-spaces", или междинни пространства. Това е тесният канал между крайната и централната зона на игрището. Голям брой от головете на "гражданите" падат именно оттам, най-вече поради действията на двамата атакуващи полузащитници - Кевин де Брюин и Давид Силва. Двамата са двете рамена на "обърнатия триъгълник" в центъра, на чиито връх е поставен Фернандиньо, който играе пред отбраната на тима. Пасовете на Де Брюин и Силва търсят именно пространството между крайния защитник и централния бранител на съперника - там където се включват Рахийм Стърлинг и Лерой Сане. Огромното влияние на Де Брюин в мачовете на Сити се доказва от статистиката му в двубоя с Ливърпул с 4:3 през миналата кампания. Средният показател на докосвания по топката на халфа през сезона е 96 пъти на мач. Срещу Ливърпул този показател спада до 75. Пасовете му също са значително повече като средна величина през сезона - 73, спрямо конкретния двубой с "мърсисайдци" - 48. Точността пък бе 75% в срещата, спрямо средния за сезона - 82.29%.

Ман Сити - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

Още подобни показатели показват, че ако съперниковите отбори просто съумеят да спрат Де Брюин , са свършили половината от работата си да спрат самия Сити. Да се неутрализира белгиеца е един от начините съперниците да имат някакъв шанс за победа. Просто топките към фланговите футболисти - Сане и Стърлинг, секват наполовина. Също така крилата на "гражданите" трудно ще могат да минават зад бековете на противника, което ще ги държи по-често в близост до тъчлинията, от което ще се намали тяхната ефективност.

Как да им се вкара?

Сити допусна 27 гола през миналия сезон във Висшата лига, 10 от тях дойдоха след изсипани топки в наказателното полето на манчестърци или пробиви в него. Това показва, че Сити се пропуква нерядко, когато топката стигне до тяхното наказателно поле. За това повлияха и отсъствията на Венсан Компани, който имаше немалки периоди в лазарета. Загубата от Ливърпул с 4:3 бе именно в отсъствието на белгийската скала. Високата преса на Сити обикновено принуждава тима да вкарва минимум 6 души в полето съперника. Бековете на отбора също стоят "много високо", което означава, че те са оголени в своята половина. Ако отборите срещу Сити съумеят да използват пространството зад високостоящата защита, головете във вратата на "гражданите" може да дойдат. Нюкасъл вкара по подобен начин при загубата с 1:3 през миналия сезон на "Етихад". Тогава "свраките" спечелиха топката в собствената половина и бързо бе изпратена в тази на Сити. Пространството зад отбраната на "гражданите" се отвори значително и Джейкъб Мърфи успя да реализира. В турнира за Купата на Лигата Уигън също съумя да накаже шампионите с идентичен маниер чрез Уил Григ, след грешка на Кайл Уокър. Късмет Срещу Сити отборите трябва да имат и късмет. Териториална доминация над отбор като „гражданите“ е трудно нещо.

Ман Сити - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

При обрата от Юнайтед отборът на Пеп имаше още поне три 100-процентови възможности за да реализира. Но не съумя, което върна "дяволите" в мача. След успеха в "Къмюнити Шийлд" над Челси с 2:0 се видяха две неща. Първо, че тимът на новия мениджър Маурицио Сари ще има нужда от време за сработка и адаптация към идеите на италианеца. Второ, че Манчестър Сити продължава да е познатият Манчестър Сити. Стилът на Гуардила не е променян и с нота. Въпросът е дали останалите са си взели поука от това и какво са измисли, за да реагират ефективно.