Отборът на Ливърпул записа една от най-важните си победи през сезона в битката за титлата във Висшата лига. Тимът на Юрген Клоп стигна до ключов успех в гостуването си на Арсенал с 2:0 в отложен двубой от 27-ия кръг на първенството, с което се доближи на само точка от лидера и настоящ шампион Манчестър Сити при равен брой изиграни мачове – по 29.

И двете попадения паднаха през втората част в рамките на осем минути. Диого Жота откри в 54-ата, а Роберто Фирмино удвои и оформи крайния резултат в 62-ата минута.  

Gulliver/GettyImages
77 снимки

Първото полувреме не предложи много чисти ситуации, като и двата тима предложиха голяма и равностойна битка на терена. В началото на втората част домакините изпуснаха невероятна възможност за гол, за което бяха наказани малко по-късно. Ливърпул натисна и отбеляза две бързи попадения, с които решиха мача. 

По този начин мърсисайдци, които записаха девети пореден успех във Висшата лига, вече имат 69 точки и са на една от първия Манчестър Сити, като и двата тима са изиграли по 29 двубоя. Двата отбора се изправят един срещу друг в пряк сблъсък на 10.04 на "Етихад". Лондончани пък остават четвърти с 51 точки, но с два двубоя по-малко от съперниците в борбата за топ 4. В следващия кръг Ливърпул приема Уотфорд, но преди това гостува на Нотингам Форест в 1/4-финална среща от ФА Къп. "Артилеристите" пък ще пътуват до Бирмингам, където ще срещнат Астън Вила в първенството.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Гостите започнаха силно двубоя и стигнаха до корнер още с изтичането на първата минута. След изпълнението му Жоел Матип игра с глава, но се получи рикошет и се стигна до нов ъглов удар, от който пък Върджил ван Дайк беше оставен непокрит и нанесе също силен удар с глава, но Аарън Рамсдейл плонжира и изби в нов корнер, след който не последва нова опасност.

В следващите минути Арсенал опита да владее повече топката, но така и не можеше да застраши вратата на Алисон. Единствено в деветата минута Габриел Мартинели нанесе изстрел с глава след кратко разбъркване в наказателното поле на Ливърпул, но без никакви проблеми за стража на "червените", които тази вечер играеха в жълто.

"Артилеристите" организираха хубава атака в 15-ата минута, когато Мартинели и Киърън Тиърни комбинираха добре отляво, а бразилецът нахлу на скорост в наказателното поле и отправи остър пас, който беше пресечен от Андрю Робъртсън пред погледа на Александър Лаказет.

В 23-ата минута домакините разиграха постепенно, като атаката премина от левия на десния фланг, след което се озова в Седрик Соареш, който стреля от дистанция, но неточно. 

Арсенал разиграваше добре на терена и взе контрола върху топката, но пък защитата на Ливърпул стоеше компактно не допускаше да бъде изненадана. "Топчиите" опитваха да "отворят" отбраната на гостите предимно с дълги топки към фланговете. В 33-ата минута Гранит Джака нанесе удар, който обаче бе доста неточен.  

До края на полувремето мърсисайдци натиснаха, като в 45-ата минута Трент Александър-Арнолд даде дълъг пас за Садио Мане, който се откскубна от защитата и напредна към наказателното поле, но Габриел Магаляеш притича и направи достатъчно, за да може сенегалецът да не нанесе най-добрия изстрел и топката отиде над вратата.

Веднага след старта на втората част Ливърпул вкара топката в мрежата на домакините, но попадеинето беше отменено, след като Мане беше в нередовна позиция. Диого Жота комбинира с Джордан Хендерсън, който пък изведе отлично Мане зад защитата и прати топката зад Рамсдейл, но веднага беше вдигнат флаг за засада, каквато наистина имаше. 

В 51-ата минута Арсенал получи страхотна възможност да открие резултата след много груба грешка в отборната на гостите. Тиаго Алкантара опита да върне топката за Алисон, но се получи пак за Лаказет, който обаче беше затворен от бразилския вратар на мърсисайдци. Нападателят задържа добре, след което комбинира с Мартин Йодегаард, който обаче се забави с изстрела, а Алисон направи чудесно спасяване. 

Три минути по-късно обаче Ливърпул удари. Тиаго получи на центъра, влезе в половината на домакините, след което разсече отбраната на Арсенал с чудесен пас по тревата за Жота. Португалецът напредна наскорост отляво в наказателното поле, надбяга Бен Уайт и нанесе чудесен удар от малък ъгъл, който се оплете в мрежата зад Рамсдейл - 0:1. 

Това беше и последното докосване на топката за Жота, който веднага след гола беше заменен от Роберто Фирмино. В игра се появи и Мохамед Салах, който смени Луис Диас.

В 62-ата минута мърсисайдци бяха близо до втори гол. Именно Фирмино отне топката от Габриел на границата на наказателното отдясно, след което върна назад за Тиаго. Той я взе, а след това последва удар на Салах, който беше блокиран от Габриел. 

Преди да е изтекла същата минута второто попадение стана факт. Именно след тази ситуация Андрю Робъртсън блокира опита за изчистване на Букайо Сака до тъча вляво по атаката на гостите, след което напредна към наказетелното поле, влезе в него и пусна пас за Фирмино, който съвсем леко отклони топката под Рамсдейл във вратата му за 0:2.

В следващите минути имаше затишие на терена, като изглеждаше, че лондончани са се примирили с поражението. Момчетата на Микел Артета опитваха атаки по фланговете, които обаче така и не доведоха до сериозна опасност за Алисон.  

„Артилеристите“ получиха шанс да върнат едно попадение в 88-ата минута, когато Джака получи пред наказателното поле и комбинира с Мартинели вляво. Бразилецът влезе в пеналтерията и стреля технично по тревата към далечния ъгъл, но на сантиметри от лявата греда на Бекер.

До края не се случи нищо по-интересно и Ливърпул записа много важна победа в битката за титлата с Манчестър Сити.


FT | АРСЕНАЛ – ЛИВЪРПУЛ  0:2

0:1 Диого Жота 54'

0:2 Роберто Фирмино 62'

Висша лига, 27-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

АРСЕНАЛ (4-2-3-1): 32. Аарън Рамсдейл - 17. Седрик Соареш, 4. Бен Уайт, 6. Габриел Магаляеш, 3. Киърън Тиърни - 5. Томас Партей, 34. Гранит Джака - 7. Букайо Сака, 8. Мартин Йодегаард, 35. Габриел Мартинели - 9. Александър Лаказет (к)

Резерви: 1. Бернд Лено (вр), 69. Зак Суонсон, 20. Нуно Тавареш, 16. Роб Холдинг, 25. Мохамед Елнени, 23. Алберт Самби Локонга, 10. Емил Смит Роу, 19. Никола Пепе, 30. Едуард Нкетия 

Мениджър: Микел Артета

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 23. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 32. Жоел Матип, 66. Трент Александър-Арнолд - 6. Тиаго Алкантара, 3. Фабиньо, 14. Джордан Хендерсън (к) - 10. Садио Мане, 20. Диого Жота, 23. Луис Диас

Резерви: 62. Куивийн Келехър (вр), 5. Ибрахима Конате, 12. Джо Гомес, 18. Такуми Минамино, 17. Къртис Джоунс, 8. Наби Кейта, 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн, 11. Мохамед Салах, 9. Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп


Главен съдия: Андре Маринър, Англия

Стадион: „Емиратс“, Лондон, Англия