Отборът на Ливърпул отново се завърна на върха в английската Висша лига, след като победи по безапелационен начин на своя „Анфийлд“ най-големия си съперник Манчестър Юнайтед с гръмкото 4:0 в отложен сблъсък от 30-ия кръг на първенството. Луис Диас откри още в петата, а Мохамед Салах удвои в 22-ата минута. Садио Мане също се разписа в 68-ата, а Салах, с втория си гол, оформи крайния резултат в 85-ата минута.

Gulliver/GettyImages
78 снимки

Домакините не оставиха абсолютно никакъв шас на "червените дяволи" и бяха пълни господари през всичките 90 минути на терена и затвърдиха невероятната форма, в която се намират. Така възпитаниците на Юрген Клоп записаха дубъл над Ман Юнайтед през този сезон и то с общ резултат от 9:0.

С трите точки мърсисайдци вече имат 76, с две повече от Манчестър Сити, който играе в сряда срещу Брайтън, но поне за 24 часа ще бъде на върха във Висшата лига. Манчестър Юнайтед пък са шести с 54 точки и вече изостават на четири от четвъртия Тотнъм, който е и с мач по-малко, в борбата за участие в Шампионската лига догодина. В следващия кръг Ливърпул ще се изправи срещу Евертън в градското дерби на "Анфийлд", докато за "червените дяволи" няма да става по-лесно, тъй като имат ново гостуване, този път на директен съперник в битката за четвъртото място в лицето на Арсенал. 


За Ливърпул на вратата стартира Алисон, а пред него в защитата действаха Трент Александър-Арнолд, Върджил ван Дайк, Жоел Матип и Андрю Робъртсън. Тримата в халфовата линия бяха Тиаго Алкантара, Фабиньо и капитанът Джордан Хендерсън, а атаката водеха Луис Диас, Садио Мане и Мохамед Салах.

Ралф Рангник заложи на Давид Де Хеа на вратата. В защитата бяха поставени трима централни бранители - Фил Джоунс, Хари Магуайър и Виктор Линдельоф. В средата на терена действаха Неманя Матич и Пол Погба, а на фланговете - Диого Далот и Аарън Уан-Бисака. В предни позиции пък бяха Бруно Фернандеш, Маркъс Рашфорд и Антъни Еланга.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Ливърпул стартира срещата много силно и откри резултата още в петата минута след чудесна атака. Капитанът Джордан Хендерсън комбинира със Садио Мане, който веднага даде извеждащ пас отдясно за Мохамед Салах. Египтянинът напредна на скорост, стигна до наказателното поле и центрира , а Луис Диас беше изпуснат и от границата на вратарското поле не остави шансове на Давид Де Хеа за 1:0.  

В седмата минута феновете и на двата тима показаха своето уважение и подкрепа към Кристиано Роналдо, който в понеделник сподели много тежката новина за смъртта на едното от двете му новородени деца.

Ливърпул - Манчестър Юнайтед / Висша лига, 30-и кръг, 19.04.2022 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Три минути по-късно мениджърът на Манчестър Юнайтед Ралф Рангник трябваше да прави принудителна смяна, след като Пол Погба напусна контузен и бе заменен от Джеси Лингард.

В 16-ата минута Мане нанесе изстрел, но топката рикошира в тялото на играч на гостите и излезе в корнер.

Ливърпул упражняваше масиран натиск и удвои резултата в 22-ата минута. Домакините разиграха продължително в половината на Юнайтед, последва страхотно извеждащо подаване на Мане за Салах в наказателното поле, който се измъкна от защитниците на гостите и с премерен удар прати топката във вратата на Де Хеа за втори път. Така той спря головата си суша и вече имаше попадение и асистенция в днешния мач.

В 34-ата минута мърсисайдци отбелязаха и трети гол, който обаче беше отменен заради засада. Мане падна в наказателното поле, а съдията даде знак играта да продължи. Фабиньо задържа и опита да стреля, но се получи подаване, което Салах не успя да засече, но на далечната греда ова стори Диас, който обаче беше в нередовна позиция. Системата ВАР потвърди засада и попадението не беше зачетено.

Минута преди края на първата част Луис Диас пробва удар от дистанция, но прекалено слаб, за да затрудни Де Хеа, който улови топката.

Единственият шанс за "червените дяволи" през първата част беше едно хубаво дълго извеждащо падаване към Маркъс Рашфорд, което щеше да го идведе сам срещу Алисон, но нападателят не успя да овладее по най-добрия начин и стражът улови топката. Гостите така и не отправиха нито един удар към вратата на бразилеца през първата част.

На почивката беше извършена втора смяна в състава на Ман Юнайтед. В игра се появи Джейдън Санчо на мястото на Фил Джоунс. Иначе стартът на вторите 45 минути се позабави с няколко минути заради проблем с техниката на главния съдия Мартин Аткинсън.

Ливърпул - Манчестър Юнайтед / Висша лига, 30-и кръг, 19.04.2022 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Първият удар за "червените дяволи" дойде в 55-ата минута, когато Санчо стреля отляво в наказателното поле, но слабо и право в ръцете на Алисон.

Най-чистата голова ситуация за Ман Юнайтед дойде в 64-ата минута, когато Санчо направи отличен пробив отдясно, като преодоля и Трент Александър-Арнолд и Фабиньо, след което изведе Рашфорд сам срещу Алисон в наказателното поле. Нападателят се обърна и стреля, но бразилският стража скъси дистанцията и блокира с тяло удар. Топката попадна в Антъни Еланга, чийто удар също обаче бе блокиран от Алисон. В крайна сметка беше отсъдена и засада на Рашфорд, макар че повторенията не убедиха в правотата на това решение.    

Точно, когато изглеждаше, че Ман Юнайтед е в силен период, Ливърпул удари за трети път в 68-ата минута. Андрю Робъртсън пресече пас в своята половина и тръгна на скоростен пробив, превзе доста пространство и комбинира вляво с Диас. Колумбиецът влезе отляво в наказателното поле и видя непокрития Мане, който пък с прекрасен удар с едно докосване с левия крак прати топката в долния ляв ъгъл на Де Хеа – 3:0. 

Веднага след гола Диого Жота смени Луис Диас, а малко след това Наби Кейта влезена мястото на Тиаго Алкантара.

Пет минути преди края на редовното време Ливърпул довърши Манчестър Юнайтед с четвърти гол. Гостите загубиха топката до тъча отляво по атаката на мърсисайдци, а Диого Жота тръгна на пробив, но веднага даде чудесен разсичащ защитата пас за Салах, който копна топката над Де Хеа и отбеляза за 4:0.

До края на срещата Салах можеше да стигне до своя хеттрик, а точно преди последния съдийски сигнал гостите можеха да си отбележат и автогол. По този начин Ливърпул отново прегази Ман Юнайтед и се завърна на върха в Англия.


FT | ЛИВЪРПУЛ – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД  4:0

1:0 Луис Диас 5'

2:0 Мохамед Салах 22'

3:0 Садио Мане 68'

4:0 Мохамед Салах 85'

Висша лига, 30-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 32. Жоел Матип, 4. Върджил ван Дайк, 26. Андрю Робъртсън - 14. Джордан Хендерсън (к), 3. Фабиньо, 6. Тиаго Алкантара - 11. Мохамед Салах, 10. Садио Мане, 23. Луис Диас 

Резерви: 62. Куйвийн Келехър (вр), 5. Ибрахима Конате, 12. Джо Гомес, 21. Константинос Цимикас, 17. Къртис Джоунс, 7. Джеймс Милнър, 8. Наби Кейта, 27. Дивок Ориги, 20. Диого Жота 

Мениджър: Юрген Клоп

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (3-4-3): 1. Давид Де Хеа - 2. Виктор Линдельоф, 5. Хари Магуайър (к), 4. Фил Дожунс - 29. Аарън Уан-Бисака, 31. Неманя Матич, 6. Пол Погба, 20. Диого Далот - 18. Бруно Фернандеш, 10. Маркъс Рашфорд, 36. Антони Еланга  

Резерви: 26. Дийн Хендерсън (вр), 3. Ерик Баи, 27. Алекс Телес, 46. Ханибал Мейбри, 39. Скот МакТоминей, 14. Джеси Лингард, 8. Хуан Мата, 25. Джейдън Санчо, 75. Алехандро Гарначо 

Мениджър: Ралф Рангник


Главен съдия: Мартин Аткинсън, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия

Пряко по: DIEMA SPORT 2