Отборите на Манчестър Юнайтед и Ливърпул изиграха шеметно дерби на "Олд Трафорд" в мач от четвъртия кръг на ФА Къп. 206-ото издание на голямото дерби в Англия завърши с трудна победа за "червените дяволи" с 3:2. Мохамед Салах откри в 18-ата, но Мейсън Грийнууд изравни в 26-ата минута. В 48-ата Маркъс Рашфорд донесе пълния обрат. Втори гол на Салах донесе отново равенството в двубоя в 58-ата, но резервата Бруно Фернандеш донесе победата за домакините в 78-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Миналата седмица двата състава направиха нулево реми на "Анфийлд" във Висшата лига, но днес срещата беше на съвсем различно ниво. Победата затвърди възхода на "червените дяволи", а въпреки загубата, "мърсисайдци" най-сетне продоляха головата си суша от последните пет двубоя и показаха много по-добра игра в сравнение с последните срещи. Двата тима имаха изиграха доста равностоен двубой, но в крайна сметка Юнайтед се оказа по-настоятелен в търсенето на успеха, с който те ще срещнат Уест Хем в петия кръг на надпреварата.  

През идната седмица и на двата отбора им предстоят двубои от Висшата лига. В сряда "червените дяволи" приемат Шефилд Юнайтед, а ден по-късно Ливърпул има ново тежко гостуване - на Тотнъм, като шампионите ще се опитат да спрат негативната си серия от пет поредни мача без победа в първенството. 


Първият опит за удар дойде още в началните секунди на двубоя, но Джорджиньо Вайналдум бе блокиран от Скот МакТоминей. 

"Червените дяволи" отговориха с атака по левия фланг, след която спечелиха корнер. От него обаче не последва нищо опасно. 

В 10-ата минута Мейсън Грийнууд напредна на скорост отдясно, влезе в наказателното поле и шутира от малък ъгъл, но Алисон спаси с крак. Три минути по-късно още един изстрел на младока премина покрай лявата греда на бразилския страж на гостите. 

Въпреки лекия превес на домакините, Ливърпул беше този, който пръв удари в дербито. Вайналдум комбинира с Роберто Фирмино в половината на "червените дяволи", а бризилецът пусна чудесен извеждащ пас за Мохамед Салах в наказателното поле. Египтянинът пое добре топката и копна над Дийн Хендерсън - 0:1.

В 23-ата минута силен изстрел на Къртис Джоунс попадна в ръцете на Хендерсън. Минута след това Трент Александър-Арнолд стреля от пряк свободен удар пред наказателното поле, но над вратата. 

Манчестър Юнайтед съумя обаче да изравни бързо. В 26-ата минута Погба отне от Фирмино пред наказателното поле на домакините, след което французинът бе фаулиран, но Поусън даде авантаж. Тя обаче стигна до Маркъс Рашфорд, който предостави чудесно подаване от центъра за Мейсън Грийнууд, а младокът овладя на границата на наказателното поле, навлезе в него и с хубав изстрел в далечния ъгъл направи Алисон безпомощен - 1:1.  

В 35-ата минута Погба стреля с глава след центриране от корнер, но над вратата. Две минути след това и МакТоминей съумя да засече с глава след нов ъглов удар, но и той също не бе точен.  

Ливърпул отговори с опасенпробив на Андрю Робъртсън отляво, но Фирмино остана под топката. Все пак се стигна до корнер, топката бе изчисстена, а след това Джеймс Милнър стреля от дистанция, но доста неточно. 

В последните минути на първата част обаче домакините бяха тези, които съдадоха няколко отлични шансове за попадение. 

В 42-ата минута Погба стреля директно от прк свободен удар пред наказателното поле на гостите, но и той не беше точен в изпълнението си. 

Минута след това "червените дяволи" оранизираха чудесна атака по левия фланг, като Люк Шоу проби и пробва центриране, но Алисон изби. Топката стигна до МакТоминей, който стреля, но Тиаго Алкантара изчисти пред голлинията. В последните секунди Рашфорд се справи с Рис Уилямс отляво и комбинира с Погба, който шутира, но покрай лявата греда на бразилския страж на Ливърпул.  

Втората част стартира без промени и в двата състава. 

Само три минути обаче бяха необходими за това "червените дяволи" да оформят пълния обрат в двубоя. Кавани успя да изпревари Тиаго в центъра за топката и комбинира с Грийнууд, който даде чудесен извеждащ пас за Рашфорд. Рис Уилямс не успя да изчисти, а нападателят на домакините напредна на скорост и останал сам срещу Алисон съумя да го преодолее - 2:1.

В 57-ата минута Милнър беше близо до изравняването, но ударът му в наказателното поле останал сам срещу Хендерсън премина над гредата. 

Само минута по-късно обаче "мърсисайдци" изравниха. Милнър комбинира с Фирмино отляво на границата на наказателното поле, а брацилецът пусна пас в пеналтерията. Капитанът на гостите пропусна топката за Салах, който с хубав удар между краката на Хандерсън донесе отново равенството в срещата - 2:2.  

Този гол даде импулс на гостите и три минути след това Александър-Арнолд стреля в близкия ъгъл на Хендерсън, който обаче изби. 

След това в игра за гостите влезе Садио Мане, който замени Джорджиньо Вайладум. За домакините пък Бруно Фернандеши Фред смениха Дони ван де Беек и Мейсън Грийнууд.

В 67-ата минута Салах можеше да реализира хеттрика си, след като беше изведен отдясно в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Хендерсън парира. 

Петнадесет минути преди края на редовното време нов шут на Салах, от границата на пеналтерията, този път не затрудни стража на Юнайтед. 

В 78-ата минута обаче ефектът на Бурно Фернандеш даде резултат и домакините отново поведоха. Фабиньо извърши нарушение срещу Кавани пред наказателното поле и бе отсъден пряк свободен удар. Бруно се зае с изпълнението и с прекрасен изстрелнамери вратарския ъгъл на Алисон, който можеше да бъде позициониран малко по-добре.  

Две минути по-късно Рашфорд опита удар от въздуха, но в ръцете на Алисон. 

Веднага след това в игра се появиха Дивок Ориги и Джердан Шакири, които замениха Фирмино и Тиаго.  

В 89-ата минута Фернандеш центрира към далечната греда, където Кавани скочи високо и засече с глава, но топката се отби от лявата греда на непомръдналия Алисон. 

В добаването време на двубоя гостите получиха право да изпълнят свободен удар отляво на наказателното поле. След изпълнението топката бе изчистена, а Салах пробва удар от въздуха, но покрай лявата греда на Хендерсън. 

До края на срещата "мърсисайдци" така и не успяха да стигнат отново до изравняването и така Ман Юнайтед продължава напред към петия кръг на турнира, където ще срещнат тима на Уест Хем. 


FT | МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – ЛИВЪРПУЛ 3:2

0:1 Мохамед Салах 18'

1:1 Мейсън Грийнууд 26'

2:1 Маркъс Рашфорд 48'

2:2 Мохамед Салах 58'

3:2 Бруно Фернандеш 78'

Стартови състави на двата отбора:

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): 26. Дийн Хендерсън – 29. Аарън Уан-Бисака, 2. Виктор Линдельоф, 5. Хари Магуайър (к), 23. Люк Шоу – 6. Пол Погба, 39. Скот МакТоминей – 11. Мейсън Грийнууд, 34. Дони ван де Беек, 10. Маркъс Рашфод - 7. Единсон Кавани

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон – 26. Андрю Робъртсън, 3. Фабиньо, 46. Рис Уилямс, 66. Трент Александър-Арнолд - 5. Джорджиньо Вайналдум, 6 . Тиаго Алкантара, 7. Джеймс Милнър (к) – 17. Къртис Джоунс,  9. Роберто Фирмино, 11. Мохамед Салах

Мениджър: Юрген Клоп


Главен съдия: Крейг Поусън, Англия

Стадион: „Олд Трафорд“, Манчестър, Англия