Днес, 15 април 2018 година, се навършвад 29 години от най-голямата спортна трагедия на Великобритания. На днешния ден през 1989 година, на стадион „Хилзбъро“ в Англия, смъртта си намират 96 привърженика на Ливърпул.

Шест минути след началото на полуфинала за Купата на Англия между Нотингам Форест и Ливърпул, двубоят е прекъснат, след като голяма част от феновете на „червените“ са притиснати в оградата на сектора, в който са настанени. Десетки от тях прескачат загражденията и нахлуват на терена. За мнозина обаче е късно.

На стадиона загиват 94 човека – мъже, жени, деца, други двама намират смъртта си по-късно от раните си.

В резултат на трагедията са въведени жестоки мерки за сигурност по стадионите на Острова, като са премахнати загражденията между секторите и са въведени изцяло седящи места по трибуните.

Първоначално за катастрофата на „Хилзбъро“ са обвинени привържениците на Ливърпул, които препълват отредената им трибуна „Лепингс лейн“. След години борба за справедливост на оцелелите след трагедията и семействата на загиналите, в края на 2012 бяха разсекретени всички документи по случая, след което стана ясно, че вината за нещастието е изцяло на полицията.

На 26 април 2016 година съдът окончателно присъди, че привържениците на Ливърпул нямат никаква вина за случилото се.

Вчера жертвите от "Хилзбъро" бяха почетени с минута аплодисменти преди мача на Ливърпул с Борнемут, спечелен от "червените" с 3:0.