Лидерът в Англия Ливърпул анонсира, че ще продължи да изплаща възнагражденията на своите служители, които са „зад прожекторите”. С официално становище клубът, ръководен от Юрген Клоп, призна, че не иска да се стига за служителите до неприятна финансова ситуация, а също така и приветства решението на футболните органи Висшата лига да е с неясна дата за рестарт, след като светът още не може да се справи с пандемията от COVID-19. 

По-различна е ситуацията с футболистите, които са значително по-високо платени и ще трябва да се разделят с част от заплатите си. От Ливърпул потвърдиха, че има разговори в тази насока и играчите са склонили да получават по-ниски възнаграждения с цел да се запази работата на персонала в клуба.

По-рано от ръководството на Висшата лига проведоха разговори с клубовете, капитаните и мениджърите за евентуално намаляване на заплатите с около 30 процента за периода, в който не се играят мачове заради короновируса. 

Именно тя форсира спирането на Премиър лийг, в който Ливърпул е на 25 точки преднина пред втория Манчестър Сити девет кръга преди края и са му нужни само две победи докрая, за да гарантира 19-ата си титла в историята. 

Становището на клуба от „Анфийлд”:

„Футболен клуб Ливърпул продължава да се справя с редица предизвикателства, предизвикани от пандемията COVID-19 и би искал да съобщи напредъка си досега. Въпреки че наш приоритет от самото начало е да се съсредоточим върху здравето и опазването на нашите играчи, персонал, фенове и местна общественост, клубът също се е ангажирал да помага напълно в отговор на кризата във Висшата лига.

Ние приветстваме радушно съобщението от Висшата лига в петък, което потвърди предоставянето на всички клубове с подкрепа за НЗС и отборите от по-долните дивизии, че сезонът трябва да се възобнови, когато е безопасно. На клубно ниво сме предприели различни други мерки за защита за интересите на клуба и нашия персонал в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Подобни действия се приемат след вътрешни дискусии.

ФК Ливърпул потвърждава, че на персонала в клуба ще му бъдат изплатени 100% от актуалните заплати, за да се гарантира, че никой член на отбора няма да попадне във финансово неблагоприятно положение. Миналият месец клубът също потвърди тази новина, че така ще бъде, докато Висшата лига е спряна”, написаха от европейския клубен шампион.