Скандалите с купени мачове продължават да разтърсват Европа. Оказва се, че светът на спорта освен че разполага с много пари, не винаги е честен. В същото време големите клубове плащат все повече и повече за нови футболисти. Реал Мадрид купи Кристиано Роналдо за 94 милиона евро. Според британски експерт обаче през следващите две години ще има спад и на пазара на футболисти. Това прогнозира в интервю за Дарик професор Саймън Чадуик от Университета Ковънтри. Той преподава спортни бизнес стратегии и мениджмънт. Работил е и в университетите Лийдс и Лондон, както и във футболните клубове Барселона, Атлетико Мадрид, Съндърланд, Норич и в други спортни организации.

Ето какво още каза в интервю за DarikNews.bg Саймън Чадуик:

Професор Чадуик, според ваше проучване в Шампионската лига се въртят шест милиарда евро. Възможно ли е те да бъдат разпределени само на футболния терен от хората, които имат власт за това?

Тези шест милиарда евро, които споменавате, се отнасят за икономиката като цяло. Те не са само пари от спечелени мачове и доходи, които се предоставят на клубовете. В тях се включват и много други доходи - хората купуват билети за самолети, отсядат в хотели, хранят се, правят залози, купуват списания. Ако говорим само за клубовете, те получават от УЕФА серия плащания с напредването им в лигата. Те получават пари за участие в мачове, дори и да ги изгубят. Става въпрос за около седем милиона евро за клуб. Потенциално, ако един клуб е добър, може да получи доста много пари. Парите, които се получават от УЕФА, отразяват приходите на организацията.

Има ли един вид икономическа дискриминация към малките клубове в големия футбол? Допреди Левски да влезе в Лигата се говореше, че това няма да бъде позволено на български клуб по икономически причини.

Сега е много интересно време в Шампионската лига. Мишел Платини е президент, който се опитва да установи равноправие. Той и трябва да бъде такъв! Той се опитва да създаде серия мерки и предложения, които да осигурят финансова равнопоставеност. Той е загрижен от това, че чуждестранни инвеститори, особено в Англия, купуват скъпи играчи от чужбина. Искам да кажа, че в УЕФА се спазват строго правилата за равнопоставеност. Заради това УЕФА изплаща на всяка една асоциация, включително английската и българската, солидарно заплащане. Така че има механизми, които осигуряват честност в работата на УЕФА. Но трябва да се знае, че ясно се вижда, че шампионската лига се доминира видимо от Англия, Испания и Италия. Това означава, че клубовете от тези страни получават непропорциално големи пари, за разлика от клубовете от други държави. Но УЕФА знае за проблема и се мъчи да го разреши.

До каква степен залаганията манипулират футбола?

Когато говорим за този проблем, трябва да имаме предвид не само футбола, но и спорта като цяло. Смятам, че една от причините за засилване на проблема са интернет залаганията, защото така хора от други места могат да залагат на състезания в Европа. Всички са наясно с това и започват да взимат мерки за предотвратяване му. Макар че мнозина сочат с пръст онлайн залагането като основен проблем, всъщност фирмите за интернет залагания могат лесно да открият нарушителите.

Има ли някаква рецепта за намаляване на риска футболът да стане просто средство за печелене на пари?

Личното ми мнение е, че успехът на футбола се дължи на несигурния изход, с други думи - да не се знае кой ще бъде печелившият - това е смисълът на спорта. Това е продуктът, който спортните организации произвеждат. Смятам, че футболът винаги ще бъде най-важното нещо, а не търговията, свързана с него. Не става въпрос за получаването на печалба, а за доставянето на удоволствие, драма и добри емоции.

Смятате ли, че сегашните правила на Шампионската лига са честни или служат само на богатите клубове?

От сегашните правила се възползват клубове и страни, които се квалифицират в различни кръгове. Но както казах, УЕФА се мъчи да осигури феърплей, като контролира и наблюдава инвестициите и собствеността на клубовете. Смятам, че през следващите една или две години ще се случват интересни неща, защото Платини обеща да въведе механизъм, който да осигури по-голяма равнопоставеност.

Възможно ли е наистина един футболист да струва 94 милиона евро, колкото плати Реал Мадрид за Кристиано Роналдо. Кога ще се върнат тези пари?

Тук става въпрос за пазар на труда. Има много малък брой хора, които притежават необходимите качества да играят този спорт с висок стандарт. Можем да сравним хора като Кристиано Роналдо с Бил Гейтс. Аз не познавам друг като Бил Гейтс. Така че става въпрос за малко предлагане и голямо търсене. Пазарът на футболните играчи е по-различен от пазара на учители или работници, защото има много по-малко свободни футболисти. Ако разширим въпроса - дали има смисъл да се дават толкова пари за футболист? Всъщност пазарът определя сумата. Роналдо например е много продуктивна покупка и това е все едно една фирма да си купи много продуктивна машина. Роналдо не само играе, но и продава много постери, фланелки и сувенири.

Няма ли опасност пазарът на футболисти да се окаже балон, който да се спука като пазара на ипотечните кредити в САЩ?

Трябва да разгледаме въпроса от няколко гледни точки. Например морално ли е да се плащат толкова много пари само на един човек. Трябва обаче да помним, че предишните две лета бяха шокови за футболните трансфери заради големите пари. Според мен - да, през следващите няколко години трансферният пазар ще изпита депресия, защото не смятам, че повечето клубове могат да издържат на високите трансферни суми.